Hlavní obsah

Janda se rozohnil, sám útočí na skokanské šéfy

PRAHA

S glóbem za vítězství ve Světovém poháru se Jakub Janda poprvé představil na české půdě, pózoval fotografům, ale na zprvu slavnostní tiskové konferenci rázně stanul po boku svých manažerů a sám ostře slovně zaútočil na šéfy skokanského úseku domácího lyžařského svazu.

Článek

"Je po sezóně, je čas se k tomu vyjádřit," rozohnil se Janda. Ohnisko sváru? Reklamní plochy. Ty na oblečení i lyžích českých skokanů patří dosud úseku vedenému Leošem Škodou. Janda chce víc těžit z pozic ve skokanském světě, v němž se po letech v Planici může pyšnit triumfem ve SP.

Spory úseku s Jandovými lidmi vybublaly v únoru, kdy Škoda vypustil zprávu, že slovinský trenér Bajc, rozezlený z reality kolem českých skoků, nechce na olympiádu. "Byla to dýka do zad. Škoda věděl, jak je Bajc pro mě důležitý a jak mě to může zlomit," připomínal Janda. "A hospodaření úseku je neprůhledné," zopakoval dřívější obvinění František Jež, kdysi skokan a nyní Jandův rádce a jeden z manažerů.

Chce skoncovat s úsekovým výhradním vlastnictvím reklamních prostor. "To nikde není, chceme zpět aspoň lyže," pravil Jež. Janda dostal od úseku kompenzaci. "Milión. Ale to je neadekvátní. Měli jsme vyhlédnutého partnera, který sliboval dva milióny za rok plus bonusy. Nabízeli jsme ho i lidem z úseku, ti mě však jako manažera vůbec nebrali," líčil Jež.

Naopak čelil atakům, že jemu i dalším členům Jandys týmu jde jen o peníze. "Kdyby to tak bylo, tak bychom nedávali nic na charitu," připomněl Jež skokanův čin při vyhlášení Sportovce roku.

Škoda: Jde také o mládež

"Nikde jsem neviděl, že by některý skokan měl hned tři manažery," kroutil již dříve hlavou Škoda. Před Ježem, Jandovým otcem Milanem a manažerkou Renatou Balašovou bránil pozici muže, který přivedl zahraničního kouče a snaží se povznést celý úsek. "Je dobré, že Kuba je úspěšný, ale jde i o mládež. Ke skokům potřebujete dost drahé věci. Musíme myslet na budoucnost, pracujeme i s dětmi. Nebo máme jejich rodičům říct, ať skáčou ve starých věcech?"

Škoda mezitím vyrazil na dovolenou do Brazílie, kde zkusí přemluvit Bajce, aby u týmu zůstal. Spekuluje se, že by nástupcem mohl být Richard Schallert, kdysi skokan, naposledy působící v trenérské sestavě kolem rakouského národního týmu.

"Nemůžu k tomu nic říct, neznám ho, " dodal Janda a nejen on vzhlížel k dubnové valné hromadě, na níž Škoda a spol. budou hájit své pozice ve volbách. Půjde do nich i Jež? "Nemám ambice být funkcionářem, ale pokud by to mělo něčemu pomoci, můžu to zkusit," nabídl Jež.

Co mohou komerčně využít
Kateřina Neumannová
S běžeckým úsekem vedla vítěznou válku o prostor na svém vybavení. Příjmy jí přinesly lepší podmínky v přípravě a široký tým se zahraničním servismanem. To by jí úsek asi nikdy nebyl schopen zajistit. Má k dispozici nejlukrativnější místo na oblečení -čepici. "A k tomu zhruba polovinu z reklamních centimetrů na dalších částech oblečení," říká šéf lyžařského svazu Aleš Vaněk.
Jakub Janda
Nemá pro sebe žádnou reklamní plochu. Skokanský úsek však podle odborníků zajistil na české poměry celý tým velmi dobře z peněz svých sponzorů. Včetně zahraničních odborníků: trenéra a maséra. Janda navíc inkasoval miliónovou kompenzaci. "Mohl ale získat víc," tvrdí Jandův manažer František Jež.
Sjezdaři
V 90. letech tonuli v mizérii a sehnat pro ně společného významného partnera bylo nemožné, a tak mají při shánění partnerů volnou ruku. Hodně investují. Část mužského týmu si sama platí rakouského kouče Zobela. Po vlastní linii jde otec a trenér Záhrobský se svým rodinným týmem.
Svaz nezasahuje úsekům do jednání o reprezentačních smlouvách závodníků. Většina členů národního týmu pobírá plat v rámci začlenění do sportovních center resortů (armáda, vnitro), které hradí i některá soustředění. Přispívá i Český olympijský výbor. Pro vícero lyžařů jsou zajímavé bonusy od výrobců náčiní (významné místo ve firemním týmu má skikrosař Kraus). Příjmy z reklamních kampaní v televizi se týkají jen hvězd (Neumannová, Valenta, Koukal, Janda).

Reklama