Hlavní obsah

Neumannová má méďu, čeká ji dámská jízda

PRAHA

Autogramiády, oslavy, besedy. To vše v těchto dnech zažívají lyžařští premianti skončené zimy. V koloběhu oficialit jsou k vidění i s politiky. Tu padne neotřelý dotaz, jindy je zaskočí neobvyklý dárek.

Článek

"Ještě že máme velký barák," oddechne si Kateřina Neumannová. Do majetku jí právě přibyl obří medvěd v dresu Dukly, jejího zaměstnavatele. Nechybí jednička a jméno nejlepší české lyžařky na zádech. U koho velký plyšový méďa skončí, je jasné. U malé Lucky, dcery běžkyně. Byl to perný týden plný cest a setkání, ohlédne se určitě o víkendu Jakub Janda, vítěz skokanského Světového poháru.

Setkání s ministrem obrany, beseda na Dukle, to byl jeho včerejší program. Dnes má v domovském Frenštátě s dalšími osobnostmi regionu večeřet s prezidentem Klausem, ve středu už bude zase v Praze u předávání cen fair play, den nato oslaví v Liberci padesátiny tamního armádního klubu a v pátek bude v Havířově hodnotit dívčí krásu při soutěži miss středních škol.

Golf, teplo, víno

Setkání s prezidentem čeká i Neumannovou, jen se zatím neví kdy. I ona má po zlaté sezóně nabitý program. Dnes bude hvězdou odpolední show v Brně, zítra v Českých Budějovicích. "Ale v pátek vyrážím na první dovolenou. Lyžařskou. Bude to dámská jízda s kamarádkou, bereme tam ale i děti. Běžky, víno, Itálie," těší se do prosluněných Alp.

Pak by ráda k moři. "Golf, teplo, víno. A samozřejmě dcera. Kvůli Lucce nepojedu nikam daleko, budu vybírat z dostupnějších míst," plánuje Neumannová. Se startem na šesté olympiádě dohnala na české poměry jedinečnou bilanci kormidelníka Jiřího Ptáka. "Jenže ona má pytel medailí a já žádnou," směje se veslařský matador v hledišti zaplněného sálku sídla pražské Dukly pod Juliskou.

Jeho osazenstvo dál naslouchá hlasům elitní sestavy sportovců armádního klubu. Běžkyně potvrzuje, že v dubnu oznámí, zda bude ve svých čtyřiatřiceti pokračovat ještě jednu zimu v kariéře. "Dejte mi tak tři týdny," žádá zvědavce. To sedmadvacetiletý Janda má v tomhle zdá se jasno. "Olympiáda je pryč, za čtyři roky je další," naznačuje, že by ho coby aktivního aktéra mohly zajímat i hry ve Vancouveru v roce 2010.

Janda nemá zimu rád

"Jestlipak Jakub Janda vskutku denně používá Actimel," zní hlásek z kroužku dětí, jež zaujala reklama, v níž skokan propaguje potravinářský výrobek. "Měl bych říct, že ano," ošívá se Janda. "Při olympiádě jsem vynechal," připomene údobí, které mu v sezóně nevyšlo. Jako by nahrával reklamním záměrům výrobce.

A co by dělal za sport, kdyby nebyl lyžařem, míří k němu další dotaz. "Zimu nemám rád, tak třeba box. Měl bych to aspoň rychle za sebou," vtipkuje Janda u besedního stolu.

Reklama