Hlavní obsah

Slovinská sjezdařská hvězda končí. Brala trofeje, rušno bylo kolem jejích kalhotek

Žádný návrat. Konec! Slovinská hvězda sjezdového lyžování Tina Mazeová se po roční pauze rozhodla, že už se do závodění znovu nepustí. Dvojnásobná olympijská vítězka a čtyřnásobná mistryně světa oznámila před začátkem nové sezóny v Söldenu definitivní ukončení kariéry.

Foto: Alessandro Trovati, ČTK/AP

Slovinka Tina Mazeová na snímku z Lenzerheide s trofejí za celkový triumf ve SP 2012/13.

Článek

Třiatřicetiletá univerzálka se vloni v květnu rozhodla dopřát si pauzu od lyžování a vynechala uplynulý ročník Světového poháru. Během přestávky se věnovala odpočinku, studiu a také napsala knihu pro děti. V přípravném období byla k vidění s lyžemi, zpět na svahy už se ale naplno vracet nechce. Ráda by se ale rozloučila s fanoušky při lednovém domácím závodě SP v Mariboru. V sezóně se má stát expertkou pracující pro Eurosport.

Kromě získávání trofejí přitahovala pozornost i kvůli dalším záležitostem. V Garmisch-Partenkirchenu ji při závodech v roce 2013 hlídali osobní strážci poté, co jí v emailu poslaném organizátorům závodu někdo vyhrožoval smrtí.

Jindy se nepozdávalo Švýcarům její oblečení. Chtěli, aby lyžařská federace FIS zkontrolovala spodní prádlo Mazeové. Tedy přesněji to, zda vyhovuje pravidlům a má dostatečnou propustnost vzduchu. FIS pak vydala prohlášení, že kalhotky slovinské závodnice jsou v pořádku. Byla z toho aférka.

Mazeová na ni tehdy nahlížela s nadhledem. "Asi jsou mé kalhotky pro Švýcary moc sexy," řekla nejdříve a pak soupeřům poslala vzkaz na podprsence.

Během kariéry nastoupila Mazeová od roku 1999 ke 400 závodům SP, v nichž slavila 26 vítězství. V roce 2013 získala Křišťálový glóbus za celkové prvenství v SP s rekordním ziskem 2414 bodů a je jednou z šesti lyžařek historie, jež dokázala vyhrát závody SP ve všech pěti alpských disciplínách.

Na olympijských hrách v Soči triumfovala ve sjezdu a obřím slalomu, ve Vancouveru 2010 vybojovala dvě stříbra. Na světových šampionátech získala zlaté medaile za obří slalom, super-G, sjezd a kombinaci, ve sbírce má ještě pět stříbrných medailí.

Reklama