Hlavní obsah

Nováková dorostla v jedničku. Pravidelně jezdit do dvacítky, občas navštívit top ten, přeje si

Praha

Splnila si všechny zkouškové povinnosti na Vysoké škole chemicko-technologické, kam se teď pár týdnů nedostane, a v pátek vyrazila až za polární kruh. Ve finském Kuusamu odstartuje za necelé tři týdny Světový pohár v běhu na lyžích i s Petrou Novákovou.

Foto: Svaz lyžařů ČR

Běžkyně na lyžích Petra Nováková.

Článek

Lukáš Bauer bude mít v sezóně, která má být jeho poslední, program nabitý dálkový běhy se svým týmem, Eva Vrabcová-Nývltová minimálně na čas závodní lyže vyměnila za běžecké boty, a tak Nováková ve třiadvaceti letech dorostla do pozice jedničky českého běžeckého lyžování.

K běžcům neuteče

V minulé sezóně zazářila šestým místem při skiatlonu v Lillehammeru, pozice „jen“ v bodované třicítce by jí tak v nové sezóně nestačily. „Chci jezdit do dvacátého místa a občas nakouknout do top ten,“ neskrývá. Vrcholem sezóny pak nejen pro ni budou Tour de Ski na přelomu roku a mistrovství světa, které v Lahti začíná 22. února.

Základním předpokladem naplnění cílů je zdraví. Novákovou v minulosti zbrzdila mononukleóza, dvakrát ji sezónu zhatilo zranění ramene, letos v létě ji vylekal pád a nateklé koleno. „Musela jsem upravit trénink, ale aspoň si odpočala hlava,“ našla na zranění pozitiva.

A že dokáže i s bolavým kolenem velké věci, předvedla pátým místem na mistrovství světa v běhu do vrchu mezi specialistkami. „To bylo hodně příjemné překvapení,“ přiznává, ale lyžařští trenéři se nemusejí bát, že by po vzoru Vrabcové zamířila mezi běžce. „Spíš je směrem k zimě pro mě důležité se držet v závodním módu,“ vysvětluje.

Pořád s bráchou

Nováková se dál pod vedením Lukáše Krejčího připravuje s mužskou reprezentací, se staronovou posilou české reprezentace Kateřinou Smutnou se tak zatím moc nepotkávala.

„Jen na soustředění v Livignu, kde jsme byly ve stejném termínu. Ale její přínos pro ženský tým je velký, bude tahounem, za nímž můžou holky směřovat, a přinesla i veselou atmosféru,“ hodnotí Nováková. Z příchodu zkušené lyžařky, která poslední roky závodila za Rakousko, bude sama moct profitovat při mistrovství světa ve štafetě a zřejmě i při sprintu dvojic.

Mnohem častěji než za poslední roky se teď naopak potkává s bratrem Michalem, dvacetiletý talent už se stal součástí reprezentačního týmu. „Vídáme se na snídani, obědě, trénincích i regeneraci, času spolu trávíme spoustu. Někdy až moc,“ směje se lyžařka z Nových Hamrů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články