Hlavní obsah

Snowboardistka Pančochová vstoupila do SP třetím místem v Miláně

Snowboardistka Šárka Pančochová na úvod Světového poháru vybojovala v Miláně třetí místo v Big Airu. V této disciplíně získala v roce 2008 titul juniorské mistryně světa, ale v elitním seriálu v ní startovala teprve potřetí a poprvé se dostala na stupně vítězů. Pančochová nestačila pouze na Rakušanku Annu Gasserovou, která oslavila premiérový triumf v kariéře, a Američanku Hailey Langlandovou.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Stupně vítězů po závodě SP v Miláně v Big Airu. Vítězná Rakušanka Anna Gasserová (uprostřed) Američanka Hailey Langlandová (vlevo) a Češka Šárka Pančochová.

Článek

"Jsem ráda, že jsem zahájila sezónu na bedně, což povzbudí. Navíc začíná olympijská kvalifikace a každý závod a dobrý výsledek se počítá. Povedlo se mi odjet triky, které jsem chtěla," pochvalovala si Pančochová v rozhovoru pro ČTK.

Jejím dosavadním maximem v Big Airu, který byl nově zařazen do olympijského programu pro hry v Pchjongčchangu v roce 2018, bylo březnové čtvrté místo z Québecu.

Taktika vyšla

V kvalifikaci obsadila šestadvacetiletá česká olympionička čtvrté místo. "Důležité bylo, že se mi povedl hned první skok v soutěži, což mi dodalo sebevědomí," řekla. Ve večerním šestičlenném finále skočila skoky s otočkou 720 frontside i backside a pozici o jednu příčku vylepšila. "Byly tam sice drobné chyby, jako třeba kratší uchycení prkna, ale jinak se nám povedla taktika a skoky byly super," řekla.

Pančochová byla ráda, že závod zvládla i proto, že v posledním skoku čtvrtečního tréninku měla pád. Na rozbitém odrazu se jí seklo prkno. "Spadla jsem na hranu na záda, ale měli jsme s sebou fyzioterapeuta, který měl dal dohromady a mohla jsem v pohodě závodit," uvedla.

Na stupně vítězů v SP se Pančochová prosadila popáté v kariéře. Jednou se jí to povedlo na U-rampě a třikrát ve slopestylu - naposledy letos v březnu ve Špindlerově Mlýně.

Premiérové vystoupení ve Světovém poháru v Big Airu má za sebou devatenáctiletá Kateřina Vojáčková, která skončila v kvalifikaci čtrnáctá.

Závod mužů vyhrál při svém debutu v SP Nor Marcus Kleveland před Belgičanem Seppem Smitsem a Kanaďanem Markem McMorrisem, jenž absolvoval první start od únorové zlomeniny stehenní kosti.

Petr Horák obsadil v kvalifikaci 22. místo. "Druhou jízdu jsem bohužel spadl a nepodařilo se mi tak vylepšit skóre z první jízdy. Vždycky může být lépe, ale i tak je to velice pozitivní start a k cestě na olympiádu to zatím vypadá dobře," uvedl Horák na sociálních sítích.

SP ve snowboardingu v Miláně - Big Air:
Muži:
1. Kleveland (Nor.) 188,00
2. Smits (Belg.) 178,50
3. McMorris (Kan.) 173,00
...v kvalifikaci 22. Horák (ČR).
Ženy:
1. Gasserová (Rak.) 174,25
2. Langlandová (USA) 160,25
3. Pančochová 153,75
...v kvalifikaci 14. Vojáčková (obě ČR).

Reklama

Související témata: