Hlavní obsah

Bomba vstup do sezóny! Už to takový výsledek chtělo, přiznává Krýzl

Michal OsobaPrávo

Od ledna 2012 se Kryštof Krýzl marně snažil probít do elitní patnáctky ve Světovém poháru. Povedlo se mu to patnáctým místem při prvním slalomu sezóny ve finském Levi, přestože mu závěr přípravy téměř na dva měsíce pokazilo zranění kotníku.

Foto: archiv Kryštofa Krýzla

Lyžař Kryštof Krýzl.

Článek

Bylo čekání na umístění v elitní patnáctce dlouhé?

Poměrně jo, už to chtělo… Poslední dva tři roky jsem ve slalomu neměl takové výsledky, jaké bych chtěl a jaké by odpovídaly mému úsilí, líp mi to šlo v obřáku. Už v minulé sezóně jsem se začal cítit dobře, ale zase trvá, než si vybojujete lepší startovní číslo a sebevědomí.

Zdá se, že tréninková pauza po zranění kotníku vám ani neuškodila.

Určitě tam nějaký deficit je, snažil jsem se dohnat co nejvíc na poslední chvíli před prvními závody v Söldenu. Už jsem měl v minulosti dvakrát problémy s kotníkem a doznívaly celou sezónu, kdy jsem podvědomě uhýbal.

Teď už lyžujete bez bolesti?

V Söldenu jsem jel poprvé bez prášků proti bolesti, protože jsem si je zapomněl vzít. V podstatě na kotník teď už nemusím myslet. Fyzicky jsem byl z léta připravený dobře, bohužel ke zranění došlo těsně před soustředěním v Chile a přišel jsem o měsíc nejlepšího lyžování a testování nového materiálu, jak jsem přešel k Fischeru.

Je i ve slalomu znát velký rozdíl mezi různými značkami vybavení?

Třeba u mě hodně záleží i na lyžácích. Před čtyřmi lety jsem měl fischery a dařilo se mi v kombinacích, pak jsem přešel k jiné značce a najednou jako bych ztratil lehkost. Teď je mám zpátky a zdá se, že to funguje. I když jsem až do prvního závodu moc neměl srovnání, ale patnácté místo je bomba vstup do sezóny.

V Levi byla místy silná mlha, docenil jste zpětně loňskou operaci očí?

Určitě, to byl jeden ze zásadních kroků. Musel jsem jezdit s čočkami a ty mi neseděly, trápil jsem se, často se i během jízdy jedna přetočila. Kdybych vrcholově nesportoval, asi bych na operaci nešel, ale na lyžování mi pomohla.

Jak funguje spolupráce s italským koučem Danielem Fahrnerem?

Sedí mi, jsme v podstatě otevřená skupina, posouváme se vpřed. Jak skončili Ondra Bank, Filip Trejbal i Martin Vráblík, zůstali u nás mladí nadějní kluci, ale já spíš potřebuju někoho, na koho se budu výkonnostně dotahovat. Po závodech se mnou jezdí jako servisman i trenér Svatopluk Kovář, který dřív vedl Ester Ledeckou. Hodně se teď na další závody těším, hlavně v kombinaci věřím, že bych mohl mít velké i medailové ambice s tím, jak mě baví také rychlostní disciplíny a dokázal jsem vloni bodovat v super-G téměř bez tréninku.

Reklama

Související témata: