Hlavní obsah

Björgenová bude kombinovat boj o rekordy s péčí o syna

Kuusamo

Přesně jedenáct měsíců po narození syna Mariuse se norská lyžařská hvězda Marit Björgenová vrátí do Světového poháru. Soupeřkám dala šestatřicetiletá běžkyně jasně najevo, že s ní musejí hned od začátku počítat, když v generálce vyhrála sobotní závod FIS na 10 km volnou technikou v Beitostölenu o téměř 12 sekund před krajankou Heidi Wengovou, třetí ženou minulého ročníku elitního seriálu.

Foto: Profimedia.cz

Norská běžkyně na lyžích Marit Björgenová.

Článek

U návratu lyžařské královny, která se ve Světovém poháru představí poprvé od loňského 15. března, však bude chybět dlouholetá korunní princezna Therese Johaugová. Norka, která při neúčasti Björgenové v uplynulé sezóně vybojovala 14 individuálních vítězství a podruhé ovládla celkové hodnocení seriálu, má kvůli podezření z dopingu zatím do 18. prosince zastavenou činnost. Hrozí jí čtyřletý distanc.

"Těším se, že to pro mě znovu začne. Ale bez Therese to bude jiné. V minulé sezoně byla nejlepší, a když ta nejlepší chybí, tak se to na té soutěži projeví," uvedla Björgenová před víkendovým startem Světového poháru ve finském středisku Ruka, kde ženy poběží sprint a desítku klasickou technikou. "Rok a půl jsem s holkama nezávodila, takže to bude zajímavé," řekla šestinásobná olympijská šampiónka.

Vítězka rekordních 102 závodů Světového poháru bude muset vedle zápolení ve stopě zvládat i péči o syna, který bude jezdit na závody s ní. Lyžařce budou pomáhat partner Fred Börre Lundberg, dvojnásobný olympijský vítěz v severské kombinaci, a babička Kristin.

Ovládne popáté Světový pohár?

"Můj pohled na život se pochopitelně změnil, teď jsou pro mě důležité jiné věci," uvedla Björgenová, která má možnost přepsat další historické rekordy. Pokud by se jí povedlo vyhrát popáté celkové hodnocení Světového poháru, vyrovnala by se Rusce Jeleně Vjalbeové.

S tou se dělí o rekord v počtu vítězství na mistrovství světa, z kterých mají obě po 14 titulech. Björgenová může tuto bilanci vylepšit v Lahti na přelomu února a března. Jejím vzdáleným cílem jsou pak olympijské hry v Pchjongčchangu v roce 2018.

Po mateřské pauze se k lyžovaní vracejí také Američanka Kikkan Randallová, které se v dubnu narodil syn Breck, a Finka Aino-Kaisa Saarinenová. Sedmatřicetiletá matka dcery Amandy, kterou porodila v květnu, už má za sebou také první závody a pozornost upírá především ke světovému šampionátu na domácí půdě.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články