Hlavní obsah

První super-G v sezóně vyhrál Jansrud před uzdraveným Svindalem

Aktualizováno

První mužský rychlostní závod ve Světovém poháru v alpském lyžování skončil dvojnásobným triumfem Norů. V superobřím slalomu ve francouzském Val d'Isere zvítězil olympijský vítěz Kjetil Jansrud před Akselem-Lundem Svindalem, který se do seriálu vrátil po lednovém zranění kolena při pádu v Kitzbühelu.

Foto: Giovanni Auletta, ČTK/AP

Norský sjezdař Kjetil Jansrud slaví vítězství v prvním super-G v sezóně.

Článek

Vicemistr světa v kombinaci Jansrud porazil Svindala o 17 setin a vybojoval patnácté pohárové vítězství v kariéře. Třetí skončil italský sjezdař Dominik Paris s mankem 41 setin. Až na 20. místě zahájil nevalně obhajobu malého glóbu za super-G další norský favorit Aleksander Aamodt Kilde.

"Když chce člověk bojovat o glóbus, musí se držet ve hře od samého začátku," pochvaloval si triumf Jansrud a vysekl poklonu Svindalovi. "Klobouk dolů, v létě to s ním tak dobře nevypadalo," řekl.

"S něčím takovým jsem vůbec nepočítal, je to obrovské překvapení. Kdyby to tak šlo dál, byl by to sen," radoval se Svindal a potvrdil, že pociťuje nedostatek přípravy. "Vloni jsem měl před prvním závodem měsíce nalyžováno, teď je to pár týdnů. Počítám, že při tréninkovém manku budu mít potíže s vyrovnaností výkonů," dodal opatrně Svindal.

Hudec řešil nebývalé trable

Jan Hudec řeší problém s materiálním vybavením a při debutu za českou reprezentaci neměl s obrovskou ztrátou šanci na bodované umístění. Druhý Čech na startu Kryštof Krýzl do cíle nedojel.

Pětatřicetiletý navrátilec do české reprezentace s vizitkou bronzového medailisty z olympiády v Soči, ale po dvouleté závodní pauze vynucené zdravotními problémy měl k napodobení takového výsledku ve Francii daleko. Na trati měl řadu problémů a projel ji o 6,28 sekundy pomaleji než vítěz.

Hudcovi se podle jeho vyjádření den před závodem zatím nedaří vyladit materiál. Na tvrdších a agresivních snězích se necítí v botách ani na lyžích komfortně. Ve čtvrtek strávil čtyři hodiny se servismany v lyžárně a další hodiny se zabýval botami.

"Hýbeme se vším, s čím se hýbat dá, jen aby to sedlo. Ve vysoké rychlosti mi to zatím vylamuje obě kolena ven z oblouku, nejsem schopen překlopit oblouk, normálně zatočit. Je to nebezpečné," řekl Hudec na webu svazu a dodal, že při změně značky výrobce z Rossignol na Stöckli, což je jeho případ, může hledání nastavení trvat i několik měsíců.

Super-G odjel na novém, ne tolik agresivním modelu lyží a s úpravami bot. "Doufám, že mi super-G přinese co nejvíce podnětů pro sjezd. Tam už to není legrace, tam kdyby to nefungovalo, podstupoval bych obrovské riziko, že se rozbiju, a to nechci," přál si. Jeho soutěžní jízda ale nevypadala dobře, skoro vůbec se nedostal do sjezdového postavení. Sjezd je na programu v sobotu.

Závod SP v sjezdovém lyžování ve Val d'Isere (Francie):
Muži - super-G:
1. Jansrud 1:21,66,
2. Svindal (oba Nor.) -0,17,
3. Paris (It.) -0,41,
4. Janka (Švýc.) -0,44,
5. Kline (Slovin.) -0,45,
6. Feuz (Švýc.) -0,71,
7. Ganong (USA) -0,75,
8. Fill (It.) -0,76,
9. Sander (Něm.) -0,91,
10. Franz (Rak.) -1,13,
...62. Hudec -6,28,
Krýzl (oba ČR) nedokončil.
Průběžné pořadí SP (po 3 ze 37 závodů):
1. Hirscher (Rak.) 200 b.,
2. Pinturault (Fr.) 124,
3. Neureuther (Něm.) 110,
4. Jansrud 100,
5. Michael Matt (Rak.) a Svindal oba 80,
...39. Krýzl 16.

Reklama

Související témata: