Hlavní obsah

FIS chystá zvláštní krevní testy pro německé běžce

KOLÍN NAD RÝNEM

Mezinárodní lyžařská federace (FIS) hodlá v květnu podrobit německé běžce na lyžích Evi Sachenbacherovou-Stehleovou a Jense Filbricha speciálním krevním testům. Zvláštní studie by měla objasnit, zda jejich opakované problémy se zvýšenou hladinou hemoglobinu způsobuje přirozená reakce organismu, nebo zda se jedná o krevní doping.

Článek

"Chci testy provést na konci května nebo začátku června, nejpozději ale v srpnu nebo září během prvních tréninků ve vysoké nadmořské výšce. Záleží to na německém svazu i na nich, kdy se to bude hodit do jejich přípravy," řekl předseda lékařské komise FIS Bengt Saltin agentuře DPA.

Oba němečtí reprezentanti žádali FIS o udělení výjimky, díky níž by mohli i s vyššími hodnotami krevního obrazu závodit. Federace zatím případ Sachenbacherové odložila, Filbrich měl zvláštní povolení platné do konce olympijských her v Turíně. Právě na olympiádě přišla Sachenbacherová kvůli vysoké hladině červených krvinek o start ve skiatlonu, v němž měla velké šance na medaili.

Saltin plánuje sledovat dvě skupiny složené z osmi mužů a osmi žen, aby mohl výsledky porovnávat. Do projektu budou nejspíš zapojeni další němečtí běžci na lyžích, mohou přibýt ale i závodníci z jiných zemí.

Chystanou studii se chystá pečlivě sledovat Světová antidopingová agentura WADA, bude ale jen v roli pozorovatele. "Takovéto testy jsou v kompetenci mezinárodní federace," řekl mluvčí WADA Frederic Donze. Podle Saltina se procesu na vlastní žádost nezúčastní německý svaz, národní antidopingová agentura ale bude na proceduru i výsledky dohlížet.

Reklama

Související témata: