Hlavní obsah

Zlatý den Ledecké v Cortině: těžký pád Japonky, servismanova trefa, postup o prsa. A pak sladký triumf!

Cortina d´Ampezzo

Třítisícové štíty Dolomit se ukryly do tmy, jejich obrysy jemně „vykresloval" měsíc. Okolí nad Cortinou d´Ampezzo osvětloval jen zhruba čtyřsetmetrový svah. V těchto kulisách si v sobotu večer vyjela česká snowboardistka Ester Ledecká první místo a zároveň pozici vedoucí ženy Světového poháru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vítězná jízda Ledecké a její radost na stupníchVideo: sntv

 
Článek

Na lyžařské středisko Faloria, dějiště závodu, pražilo celý den slunce. Úchvatná panoramata Dolomit umocňovala blankytně modrá obloha. Na sjezdovku se závodnice a závodníci začali trousit kolem 13. hodiny. Lanovka je do areálu, který leží v nadmořské výšce 2200 metrů, vyvezla z centra Cortiny během deseti minut.

V 12.45 vklouzla do jedné z gondol i Ledecká se svým týmem. U boku dvě „prkna", která dopoledne pečlivě v hotelové dílně chystal servisman Petr Kouřil. „Hrana musí být úplně čistá, ostrá. Při přípravě rozhoduje sníh, na tvrdý podklad musí být super ostrá. Čím je měkčí, tím musí být ostrost nižší," vyprávěl Kouřil. „Často se ale reaguje až na místě, podle situace," dodal a vzápětí přes hrany přejížděl jemnými pohyby rukou.

Na kvalifikaci zvolil vysokou ostrost. Trefil se solidně, Ledecká v ní zajela čtvrtý nejlepší součet dvou časů. „Ale na závod asi hrany lehce ztupím," zamýšlel. „Podklad není úplně ledový, prkno by se v zatáčce mohlo víc zaříznout. Zřejmě na to v kvalifikaci doplatila Japonka," připomněl Kouřil asijskou závodnici, která měla v kvalifikaci těžký pád. K jejímu nehybnému tělu ve vteřině vyrazili zdravotníci, poskytli jí první pomoc. Po dvaceti minutách ji ve stabilizačních nosítkách odvezli k dalšímu ošetření do nedalekého stanu.

Úderem 19. hodiny se do osvětlené sjezdovky „zakousla" Ledecká, která v osmifinále porazila Rusku Chatomčenkovou doslova silou vůle. Trumfla jí doslova o pár centimetrů. Právě tímto způsobem prohrála ve čtvrtek v Carezze finálovou jízdu s Rakušankou Meschikovou. Poté si naoko postěžovala, že má asi menší prsa než její přemožitelka...

Drama prožíval i její trenéra pro lyžařské disciplíny Tomáš Bank. „Věřím, že to Ester vyjde až do finále," prohodil Bank. Povedlo se. Následující tři jízdy Ledecké stačilo dojet do cíle, neboť všechny její soupeřky upadly.

„Žlutého dresu se budu snažit držet jako klíště," ujistila Ledecká, že si triko pro vedoucí závodnici Světového poháru bude chtít užívat co nejdéle. Vedle stojící Bank se spokojeně usmíval. Stejně tak Kouřil, kterému vyšel tah s otupením hran. Kopec nad Cortinou zaplavila v sobotu večer česká radost...

Reklama

Související témata: