Hlavní obsah

Doma radost, na můstcích trápení. Přijde závod, začnu chtít a skáču blbě, štve Koudelku

Praha

Doma si s nadšením užíval premiérové svátky se synem Karlem. Na můstku už to v podání Romana Koudelky v nové sezóně tak veselé není. Ani jednou nebyl mezi nejlepší patnáctkou, ve Světovém poháru je 32. Ambice na boj o stupně vítězů tak zatím vzaly za své, nejlepší český skokan na lyžích posledních let si zkusí zvednout náladu na Turné čtyř můstků.

Foto: Profimedia.cz

Roman Koudelka při SP v Klingenthalu.

Článek

Jaké byly první Vánoce ve třech?

Pěkné, řekl bych, že takové na zkoušku. Karlík ještě moc Vánoce nevnímal, zajímaly ho spíš světýlka, za rok to bude už lepší.

Dokázal jste přes svátky nemyslet na skoky?

Vůbec jsem na ně nemyslel. Po závodech v Engelbergu jsme trénovali v Ga-Pa, kde se skáče druhý závod Turné, pak jsem byl doma. A s Karlíkem na skoky vždycky zapomenu.

Trénink v Ga-Pa byl v plánu, nebo jste reagoval na nepříznivý vývoj sezóny?

Chtěli jsme zůstat v Engelbergu jako každý rok, ale zkazilo se počasí. Měl jsem u Richieho (trenéra Schallerta) v Innsbrucku auto, a tak jsem během dvou dnů absolvoval tři skokanské tréninky. V plánu to nebylo, ale dohodli jsme se tak, když se sezóna nevyvíjí ideálně.

Co vašim skokům zatím chybí?

Chybí jim hlava a uvolněnost. V Klingenthale i Ga-Pa byly tréninky dobré, ne třeba na stupně, ale kolem desátého bych byl v pohodě. Jenže jakmile přijde závod, začnu chtít a skáču blbě.

V Engelbergu jste dokonce vypadl v kvalifikaci, to se vám dlouho nestalo.

Špatný jsem z toho byl, ale přenesl jsem se přes to. Neprožívám nejšťastnější období, co se týče sportu, ale nemá cenu se tím zaobírat. Vím, že jsem udělal hodně dobré práce, a tak potřebuju trefit nějaký závod.

Vaše psycholožka Zdeňka Sládečková měla napilno?

Rovnou z Ga-Pa jsem jel k ní, asi tři hodiny jsme si povídali. Mám z toho dobrý pocit, ale uvidíme v závodě, na můstku už budu stejně sám.

Zkoušel jste měnit i něco ve vašem vybavení?

Na to jsem nesahal, je kvalitní. Lyže i kombinézy od Marka Šablatury jsou parádní, akorát jak jsou kvalitní, tak když se mi nepovede skok, spíš mi uškodí. Až budu skákat dobře, bude pak obojí pracovat jinak.

Spoléháte na to, že Turné jako jeden z vrcholů sezóny by vás mělo vrátit do pohody?

Já jsem už spoléhal na Engelberg, který jsem měl strašně rád, ale můstek tam předělali, úplně mi nesedl. Člověk pak přemýšlí nad každým závodem, že by mohl být zlomový.

Nejlépe z Čechů zatím skáče Vojtěch Štursa. Překvapil vás svými výkony? Po letní sezóně jste z mladších skokanů spíše věřil Tomáši Vančurovi…

Určitě mě Vojta překvapil. Je vidět, že když se povede jeden závod, člověk si začne věřit a pak už to jde. Tomáš má podobný problém jako já, měl natrénováno a chtěl moc, což pak svazuje nohy. Naopak Vojta je teď uvolněný, to je ponaučení pro mě i pro Tomáše, že pokud půjdeme touto cestou, výsledky přijdou, i když třeba ne hned.

Kdo je pro vás největší favorit Turné? Zatím se nejvíc daří mladému Slovinci Domenu Prevcovi, ale Turné je specifické, přináší tlak…

On není typ, který by znervózněl, pro mě je jasným favoritem, i když silní budou i Rakušani. Ale na Turné stačí, když zkazíte jeden skok z osmi, což mladý Prevc také umí… Většinou platilo, že komu se dařilo v Engelbergu, pak nebyl v nejlepší formě na Turné, ale to už vloni zboural Peter Prevc, když vyhrál oboje.

Program Turné čtyř můstků
Oberstdorf (Něm.) – HS 137: 29. 12. kvalifikace, 30. 12. závod.
Ga-Pa (Něm.) – HS 140: 31. 12. kvalifikace, 1. 1. závod.
Innsbruck (Rak.) – HS 130: 3. 1. kvalifikace, 4. 1. závod.
Bischofshofen (Rak.) – HS 140: 5. 1. kvalifikace, 6. 1. závod.

Reklama