Hlavní obsah

Trenér Frühauf bude k Neumannové chodit na pivo

Stál vedle běžkyně na lyžích Kateřiny Neumannové a uvědomoval si, že v oficiální roli je to úplně naposledy. Trenér Stanislav Frühauf před blesky fotoaparátů zblízka přihlížel, jak jeho dnes už bývalá svěřenkyně přebírá finanční odměnu od Českého olympijského výboru za svůj životní úspěch na olympiádě v Turíně. Už nikdy ji takto jako kouč doprovázet nebude.

Foto: www.neumannova.cz

Kateřina Neumannová si bude muset pro svojí poslední sezónu najít nového trenéra.

Článek

Dlouholetý trenér nejúspěšnější české lyžařky historie se ve středu definitivně rozhodl, že z kolotoče vrcholového sportu vystoupí a začne novou etapu svého života.

"Už před dvěma roky jsem s Kateřinou udělal dohodu, že vydržím do olympiády," řekl dnes novinářům. Ani velký triumf jeho svěřenkyně v Pragelatu ho nakonec nezviklal. "Po zvážení všech pro a proti jsem to na této úrovni definitivně ukončil," uvedl.

Lyžování se Frühauf nikdy zcela nezřekne, ale cítil, že si potřebuje odpočinout od stejných lidí, od prostředí, od stereotypů a od cestování. "Je to příjemné, že odcházím v nejlepším. Beru to po profesionálně jako životní etapu, která skončila. Chci se separovat od velkého sportu, myslím, že je to navždy," prohlásil přesvědčivě.

Frühauf možná zkusí najít další talent

Poslední tři týdny si užíval volno. Na Šumavě byl sníh, takže nemohl nic dělat. "Teď to ale už taje, takže mě čeká štípání dříví, úklid kolem baráku i v lese, polomy, mám co dělat," popsal hlavní náplň práce, která mu zabere následné dva měsíce.

Pak bude přemýšlet, co dál. Nechtěl prozradit nic konkrétního. "Mám tři varianty, ale nechám to vyplynout. Možná zkusím najít nějaký další talent, ale mám taky blízko k lesu," nastínil nadšený myslivec. Možnost, že by se vrátil s novou Kateřinou Neumannovou, nevidí moc reálně. "Spokojil bych se s tím, že talent najdu a pošlu dál. Na vrcholové úrovni už to dělat nechci," prohlásil.

Frühauf chtěl odejít nyní, aby mu zůstaly příjemné pocity a vzpomínky. "Závody mám a pustím si je na videu, ale jsem schopný si je přehrát i v hlavě," ujistil. Velké okamžiky kariéry bude moci rozebírat i s Neumannovou, neboť na Šumavě jsou téměř sousedy.

"Zajdu k ní do penzionu na pivo, určitě se potkávat budeme," uvedl. Ale to už budou hlavně kamarádské hovory.

Reklama