Hlavní obsah

Slovinská kráska se loučila. Do cíle došla pěšky s lyžemi nad hlavou

Chvíli v Mariboru závodila, chvíli se loučila. Taková byla poslední jízda čtyřnásobné olympijské medailistky v alpském lyžování Tiny Mazeové. Třiatřicetiletá Slovinka v sobotu ukončila svou veleúspěšnou kariéru.

Tina Mazeová se v Mariboru loučila s kariérou.Video: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Poslední obří slalom kariéry si Tina Mazeová před domácími diváky pořádně užila. Nejprve to sice vypadalo, že závod pojede opravdu naplno, avšak po prvním mezičase, kdy ztrácela 0,69 sekundy, zabrzdila. Dojela ke svému manažerovi a životnímu partnerovi Andreovi Massimu a bývalému kouči Valeriovi Ghirardimu, objala se s nimi, zamávala fanouškům a poté opět vyrazila na trať. Těsně před červenou čárou opět zastavila a s lyžemi nad hlavou za bouřlivého potlesku prošla cílem. U jejího jména sice svítila diskvalifikace, držitelka velkého glóbu si však svou rozlučku vychutnala se vším všudy.

„Byl to náročný den, všechno bylo tak emotivní. Všem vám chci říci, děkuji. Takhle nějak jsem si to představovala a jsem ráda, že jsem se tak mohla rozloučit,“ prohlásila slovinská lyžařka poté, co část své výstroje porozdávala fanouškům. Majitelka devíti medailí z mistrovství světa již loni v říjnu avizovala, že lednový obří slalom v Mariboru bude jejím posledním. Slovinská lyžařská hvězda vynechala už celou sezónu 2015/2016 a přiznala, že nenašla motivaci k dalším soutěžím. Před pár dny však v rozhovoru pro The Associated Press prohlásila, že se možná na svahy ještě vrátí.

„Lidskou přirozeností je měnit názory. Moje tělo není schopné závodit dalších deset let, dva roky by však ještě zvládlo,“ uvedla třiatřicetiletá Mazeová s ohledem na olympijské hry, které se budou příští rok konat v Jižní Koreji. „Bude záležet na hodně okolnostech, ne pouze na mně,“ dodala.

Proslavily ji i kalhotky

Mazeová začala s lyžováním ve třech letech. Během své kariéry vyhrála šestadvacet závodů Světového poháru. V sezóně 2012/2013 s rekordním počtem 2414 bodů ovládla celý Světový pohár a mohla se tak radovat z velkého křišťálového glóbu. Na olympijských hrách ve Vancouveru v roce 2010 získala dvě stříbrné medaile, jednu v obří slalomu a druhou v super-G. O čtyři roky později na hrách v Soči vybojovala dvě zlata - ve sjezdu a obřím slalomu.

Svou bohatou sbírku rozšířila také o medaile ze světových šampionátů. Celkově jich má devět, čtyři zlaté a pět stříbrných. Skvělou lyžařku také proslavilo její spodní prádlo, které při soutěžích používala. Po jednom ze závodů jí totiž byly zabaveny kalhotky kvůli tomu, zda neodporují pravidlům. Mezinárodní lyžařská federace nakonec přišla s verdiktem, že při důkladném prozkoumání na nich neshledala nic závadného.

Slovinská kráska se kromě lyžování věnovala také jiným činnostem. Fotila pro světoznámé módní značky, nazpívala písničku, vydala kolekci vlastních šperků a během pauzy napsala knížku pro děti. Na pultech by se brzy měla objevit i její autobiografie.

Reklama