Hlavní obsah

Pojedu? Nepojedu? Najednou Ledecká stála na startu a mířila pro historický výsledek

Michal Osoba (Garmisch-Partenkirchen)Sport.cz

Nejezdi, jsi zesláblá, odpočiň si radši na nedělní super-G. Ester Ledecká ale na rady okolí nedala, pustila se na sjezdovku Kandahar 1 a se startovním číslem 46 vybojovala skvělé třinácté místo. Přes žaludeční potíže, kvůli nimž prozvracela noc na pátek a vynechala druhý trénink, si snowboardová mistryně světa dojela v Ga-Pa pro životní lyžařský výsledek. Tak vysoko byla z Češek ve sjezdu naposledy Olga Charvátová-Křížová před 31 lety.

Foto: Zdeněk Sluka

Ester Ledecká si jede pro svůj životní výsledek ve sjezdu.

Článek
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Lindsey Vonnová vyhrála sjezd v Ga-Pa

Kdy jste se vůbec rozhodla, že do závodu nastoupíte?

Čekala jsem do poslední chvíle. Nevěděla jsem, jak se to vyvine. Od rána jsem se cítila líp, ale říkala jsem si, že uvidím po snídani. Ta proběhla dobře. Tak jsem se zkusila rozjezdit, že se rozhodnu pak. Pořád jsem to odkládala, až jsem stála na startu a zjistila, že neexistuje jiná možnost než sjet dolů. (úsměv)

Trenér Tomáš Bank vám přitom závod nedoporučoval…

Ale celý tým nechal rozhodnutí na mně. Říkali, ať se tu klidně jen provětrám, dám si rozjížďku, prohlédnu znova kopec, protože se to bude v neděli hodit při super-G. Věděla jsem, že pokud se nebudu cítit stoprocentně, nepojedu, ani to pro mě nebyl úplně nejdůležitější závod.

O to větším překvapením pro vás konečné třinácté místo je?

Je to zvláštní, vážně bych to nečekala po těch pár těžkých dnech. Ale věděla jsem, že když už jsem se rozhodla, neexistují žádné výmluvy. Teď mám obrovskou radost, jízda se mi líbila. Navíc jsem měla úžasnou podporu od celého týmu, vážím si, že přijel i Ondra (Bank).

V čem vám tu konkrétně pomohl?

Včera jsme asi dvě hodiny rozebírali video, bohužel jsem nemohla na trénink kvůli svému stavu. Byl se mnou na prohlídkách, řekl mi spoustu věcí z pohledu závodníka a hrozně mi to pomohlo. Má pořád dobrou náladu, jsem ráda, že tu je.

Jak jste se cítila na trati? Ubývaly síly rychleji?

Tohle je dost těžký sjezd i normálně, takže síly docházejí, ale myslím, že všem. Paradoxně jsem se ale cítila líp než v tréninku.

A teď po závodě se cítíte jak?

Už dlouho nezvracím, takže dobré. (úsměv) To nejhorší mám za sebou, měla jsem instrukce, že od rána se mám narvat vším možným. Tak se cpu houskama, sýry, před startem jsem vypila snad litr coly naráz, k tomu čokoláda. Přišlo mi, že jsem na startu sotva stála, jak jsem byla naplácaná. Ale očividně mi to pomohlo.

Lyže jste měla zjevně připravené špičkově, přitom na začátku sezóny jste je na čas odložila.

To byl problém akorát v Lake Louise, kde jsem to v tréninku málem narvala do sítě, jak jely zatraceně rychle. Nebyla jsme na ně úplně připravená, teď už jsem do nich snad dorostla.

Jen v závěrečné pasáži na trati jste měla drobný problém.

U brány dole byla trochu díra a holky to malinko házelo. Snažila jsem se tam být včas, taky mě trochu hodila, naštěstí jsem tu bránu stihla, i když z mého pohledu docela těsně.

Teď půjdete spát před nedělním super-G?

Já odpoledne moc nespím, když fakt nejsem vyřízená. Ale asi si dneska schrupnu, dám lehčí trénink, možná nějakou masáž, abych nabrala síly.

Reklama