Hlavní obsah

Lyžařka Johaugová se hájila před norským sportovním tribunálem

Běžkyně na lyžích Therese Johaugová dnes vypovídala před tribunálem Norské sportovní federace, která ve čtvrtek vynese verdikt v její dopingové kauze. Za užití clostebolu navrhla národní antidopingová agentura pro dvojnásobnou vítězku Světového poháru a medailistku z olympijských her distanc na 14 měsíců.

Foto: Michael Dalder , Právo

Therese Johaugová na archivním snímku.

Článek

Suverénka uplynulé sezóny a sedminásobná mistryně světa měla pozitivní výsledek zkoušky na zakázaný steroid při zářijovém mimosoutěžním odběru na soustředění v Itálii. Látka podle ní pocházela z krému, který jí na ošetření spálených rtů doporučil týmový lékař Fredrik Bendiksen. Doktor také vzal veškerou zodpovědnost na sebe a na místo v reprezentaci rezignoval.

Jakoukoliv vinu z úmyslného dopingu Johaugová odmítá. "Je absurdní, že tady sedím, měla bych být se zbytkem týmu na závodech," prohlásila po slyšení v Oslo s tím, že reprezentačnímu lékaři beze zbytku věřila. "Fredrik má 30 let zkušeností a je expertem v oblasti sportovní medicíny," uvedla.

Norská antidopingová agentura posléze lyžařku distancovala. Osmadvacetiletá hvězda nesmí závodit až do vynesení konečného verdiktu a hrozí jí, že přijde o únorový světový šampionát v Lahti. Při čtrnáctiměsíčním zastavení činnosti by se mohla Johaugová vrátit k závodům až krátce před olympiádou v Koreji, může však dostat až čtyřletý trest.

Podle vyšetřovatelů činila koncentrace clostebolu v jejím vzorku 13 nanogramů na mililitr. Norská média v této souvislosti připomněla, že italský cyklista Stefano Agostini dostal za užití téže látky trest na 15 měsíců, koncentrace steroidu přitom byla v jeho případě přibližně poloviční.

Reklama

Související témata: