Hlavní obsah

Björgenová získala ve skiatlonu rekordní 15. titul z mistrovství světa

Lahti
Aktualizováno

Norská běžkyně na lyžích Marit Björgenová získala ve skiatlonu na světovém šampionátu v klasickém lyžování v Lahti rekordní 15. zlatou medaili z mistrovství světa. Šestatřicetiletá šampiónka porazila v závěru závodu na 2x7,5 km o deset let mladší domácí favoritku Kristu Pärmäkoskiovou, bronz získala Švédka Charlotte Kallaová.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Norská běžkyně na lyžích Marit Björgenová získala ve skiatlonu rekordní 15. zlatou medaili z MS

Článek
Fotogalerie

Jediná česká reprezentantka na startu Kateřina Beroušková se po celý závod pohybovala na hraně elitní třicítky. Po úvodním klasickém úseku přezula na bruslařkou část na 31. místě a do cíle doběhla na 27. příčce.

Favorizovaná Björgenová, jež se v této sezóně vrátila k závodění po roční mateřské přestávce, se po pěti kilometrech klasiky utrhla od hlavního pole spolu s Pärmäkoskiovou, krajankou Heidi Wengovou a Kallaovou. Po přezutí nastoupila a na bruslařském úseku jí stačila už jen Pärmäkoskiová. V závěrečném stoupání před sjezdem na stadión ale šestinásobná olympijská vítězka Finku setřásla a s pětisekundovým náskokem slavila před vyprodanou tribunou pro 35.000 diváků titul.

"O tomhle jsem snila od té doby, co se mi v prosinci 2015 narodil Marius. Není lehké být matkou a zároveň špičkovou sportovkyní," řekla šťastná Björgenová, jež v Lahti bydlí bez rodiny. "Dneska ráno jsem jim psala, že jsem hrozně nervózní. A přišla mi fotka Mariuse se vzkazem, že všechno bude dobré. Úplně mi vyhrkly slzy," přiznala.

S 15 zlatými medailemi nyní Björgenová vede historické tabulky světových šampiónátů. Dosud se s 14 triumfy dělila o první místo s Ruskou Jelenou Vjalbeovou. Celkem už má ve sbírce 23 cenných kovů z MS.

Druhou českou reprezentantku Petru Novákovou nepustilo na start zranění ramena ze čtvrtečního sprintu. Ve 13:30 odstartuje skiatlon mužů na 2x15 km s českými reprezentanty Miroslavem Ryplem a Petrem Knopem.

MS v klasickém lyžování v Lahti - běh na lyžích:
Ženy - skiatlon 2x7,5 km:
1. Björgenová (Nor.) 37:57,5
2. Pärmäkoskiová (Fin.) -4,8
3. Kallaová (Švéd.) -32,0
4. Von Siebenthalová (Švýc.) -1:05,0
5. Wengová (Nor.) -1:05,1
6. Stadloberová (Rak.) -1:05,4
...
27. Beroušková (ČR) -3:02,9

Reklama