Hlavní obsah

Zásobník sněhu v Novém Městě je opět připraven. Tentokrát ne pro Koukalovou

Světový pohár v běhu na lyžích v Novém Městě na Moravě v lednu příštího roku neohrozí nedostatek sněhu. Pořadatelé v těchto dnech dokončují zakonzervování zásobníku se zhruba 45 000 kubíky technického sněhu. Podobný způsobem se zajišťují na další sezónu už druhým rokem. Tentokrát ne pro vrcholný závod v biatlonu, Koukalová a spol. během příští zimy SP na Vysočině v programu nemají.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Vysočina Aréna. Ilustrační snímek.

Článek

Právě biatlonistům zásoby pomohly v nedávno skončené sezóně k vytvoření tratí při prosincovém závodu. "Získali jsme zkušenosti, jak nejlépe sníh uchovat do příští zimy. Tentokrát jsme sníh více koncentrovali do kompaktní plochy, která je vyšší," řekl ČTK ředitel Vysočina arény a generální sekretář Sportovního klubu Nové Město na Moravě Jan Skřička.

Výrazně upravené jsou "náběhy" do zásobníku, které jsou po odebrání zeminy u okrajů strmější. "Loni jsme sníh rozprostřeli do větší vrstvy. Sníh u okrajů v tenkých vrstvách jsme nemohli použít," podotkl Skřička.

Zásobník je už zakryt sedmdesáticentimetrovou izolační vrstvou dřevní štěpky, která byla použita už v minulém roce. Asi třicet procent sněhu v zásobníku v průběhu letních měsíců odtaje. Voda je odvedena drenážemi do potoka, který vede do Černého rybníka. "V obdobích sucha zásobník sekundárně plní funkci retenční nádrže s regulovaným odtokem. Voda ze zásobníku se při cestě do rybníka stačí ohřát, takže neohrožuje vodní živočichy," poznamenal Skřička.

Historicky první český zásobník sněhu se začal budovat v Novém Městě na konci roku 2015. Tvoří jej jáma o velikosti velkého fotbalového hřiště 120x90 metrů v blízkosti Vysočina arény pod kopcem Harusák. V Evropě je obdobných zásobníků několik desítek, používají je i severské země. Novoměstští se inspirovali zejména v německém Ruhpoldingu s podobnou nadmořskou výškou.

Světový pohár v biatlonu by měl podle předběžného kalendáře zavítat do Nového Města na Moravě v prosinci 2018.

Reklama

Související témata: