Hlavní obsah

Startuje Letní Grand Prix sdruženářů i s českým čtyřlístkem

Liberec

České reprezentanty v severské kombinaci čeká už o víkendu první ostrá prověrka v nadcházející sezóně. V sobotu 19. srpna startuje v Oberwiesenthalu úvodním dějstvím tradiční Letní Grand Prix a trenér Vladimír Šmíd do ní vyšle čtyřlístek zástupců Dukly Liberec – Miroslava Dvořáka, Ondřeje Pažouta, Tomáše Portyka a Lukáše Daňka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sdruženář Tomáš Portyk.

Článek

Aktéry čeká v dějišti mezinárodní sdruženářské premiéry nejprve sobotní sprint dvojic (skok na můstku HS106 a běh na kolečkových lyžích 2x7,5 km). V neděli je na programu individuální závod Gundersen (HS106 a 10 km).

„S průběhem přípravy i přístupem všech reprezentantů jsem zatím spokojen. Střídali jsme týdenní skokanská soustředění v zahraničí s běžeckým a kondičním tréninkem v Liberci a Harrachově. Absolvovali jsme čtyři kempy - v červnu v německém Breitenbergu a rakouském Eisenerzu v Rakousku, v červenci ve švýcarském Kanderstegu, kde se uskuteční příští juniorské mistrovství světa, a v srpnu opět v Rakousku v Ramsau a Eisenerzu. Kluci si vyzkoušeli také velký můstek v Bischofshofenu. Proti minulosti jsme tentokrát měli kempy delší, aby závodníci zvládli více skokanských tréninků," pochvaluje si v tiskové zprávě dosavadní průběh přípravy reprezentační trenér Vladimír Šmíd.

Všechna soustředění absolvovala šestice Miroslav Dvořák, Ondřej Pažout, Tomáš Portyk, Lukáš Daněk, Jan Vytrval a David Zemek, v posledním kempu se k nim připojili také junioři. V rámci běžeckého tréninku si tak užili třeba náročný výjezd na kolečkových lyžích z Ramsau až ke stanici lanovky na Dachstein. V rámci dosavadních tří kontrolních závodů zatím nenašel přemožitele Tomáš Portyk, který se vrací do své bývalé - a především stabilní - skokanské pohody. Například v Bischofshofenu už zdolal 139 metrů. Potěšitelné bylo, že kromě menších nachlazení se všem reprezentantům dosud vyhýbají zranění.

Šance připomenout si závodní atmosféru

„Všichni kluci pracují poctivě a věřím, že při Letní Grand Prix to potvrdí. Bude to pro ně určitě vítané zpestření této fáze přípravy i příležitost připomenout si závodní atmosféru. Náš realizační tým zase získá obrázek, jak jsou na tom závodníci v porovnání s nejsilnější světovou konkurencí. Po úvodních dvou akcích v Oberwiesenthalu nahradí v nominaci Ondřeje Pažouta, jenž musí ještě dohánět školní resty, Jan Vytrval," upřesňuje Vladimír Šmíd.

Letní Grand Prix zaznamená i návrat jedné z velkých legend severské kombinace, neboť svůj comeback ohlásil olympijský vítěz a čtyřnásobný mistr světa Jason Lamy-Chappuis z Francie.

Závěrečných dvou závodů letního seriálu na přelomu září a října v Planici se už čeští reprezentanti nezúčastní, neboť v pátek 29. září se uskuteční v Liberci letní mistrovství České republiky v severské kombinaci - jako součást třídenního národního šampionátu všech disciplín klasického lyžování.

Reklama