Hlavní obsah

Na experimenty už není čas, říká Neumannová

KARLŠTEJN

Běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová nechtěla před poslední závodní sezónou zbytečně hazardovat v přípravě. Proto požádala svého dlouholetého kouče Stanislava Frühaufa, aby jí znovu pomohl s tréninkem, i když po minulém ročníku korunovaném olympijským zlatem se jejich cesty rozešly. Frühauf po menším boji souhlasil a dohlédne na nejdůležitější etapy přípravy třiatřicetileté lyžařky.

Článek

Poslední rok spolupráce by rádi završili úspěchem ve Světovém poháru a na mistrovství světa v Sapporu.

Původně Neumannová zvažovala, že by mohla oslovit jiného trenéra, ale nakonec takovou možnost zavrhla. "Došlo mi, že za jednu sezónu nikdo nemůže získat mou důvěru. Na experimenty už prostě není čas," řekla ve středu na tiskové konferenci v golfovém klubu na Karlštejně, kde oslavila třetí narozeniny své dcery Lucie už tradičním turnajem.

Neumannová na jaře začala poprvé sama s přípravou podle osvědčeného modelu, ale dospěla k tomu, že to není ono. "Když už do té sezóny jdu, tak jsem chtěla, aby ta příprava byla perfektní. A ty první dva měsíce tréninku ukázaly, že bez Standy by to tak nebylo. Nakonec jsem i ráda, že to spolu takhle uzavřeme," konstatovala.

Frühaufa jel přemlouvat manažer

"Zjistila jsem, že mi bez něj chybí těch pár procent, aby ta příprava byla absolutní. Ukázalo se, že bez něj v té přípravě budu mít problém. Možná bych ho zvládla, ale možná by se to odrazilo v tom, že bych byla o několik sekund pomalejší. Což ve světové špičce může znamenat rozdíl třeba mezi prvním a pátým místem," prohlásila mistryně světa z loňského roku na desítce volnou technikou. Za sebou už má první třítýdenní soustředění ve Svatém Mořici, kam vyrazí znovu v polovině srpna.

Za Frühaufem, který bydlí kousek od ní na šumavském Zadově, vyslala svého manažera Josefa Jindru. "Zrovna jsem vyřezával motorovkou dřevěná koryta, tak jsem to musel přerušit," řekl s úsměvem svérázný trenér, který vede Neumannovou od jejích lyžařských začátků.

Po dlouhých letech měl v úmyslu změnit svůj životní rytmus, být více doma na milované Šumavě, proto se zdráhal. "Hodně jsem s Pepíkem bojoval. Chtěl jsem zastoupit manželku na gymnáziu, ale holt jsem své plány ořezal. I žena musela slevit. Rozhodlo, že jsme toho s Katkou už tolik prožili," uvedl. Manželka prý chtěla, aby se k Neumannové vrátil. "Řekla mi, že to zvládnu, ať nejsem měkkej," prohlásil.

Nechtěl vídat stále stejné obličeje

Během jara prý často myslel na to, jak se Neumannová sama pere s tréninkovými dávkami. Teď jí pomůže se stěžejními částmi přípravy především na Zadově, na zahraniční soustředění a na závody vyrazí jen výjimečně. "Nechtěl jsem se už vracet do mašinérie pořád stejných obličejů, ale jednou za čas je vidět můžu. Máme zkušený servisní tým a Katka si při svěťácích to podstatné ohlídá sama," uvedl Frühauf.

Odlišnosti v přípravě Neumannové přesto budou. Lyžařská hvězda bude čas od času trénovat v kolektivu, buď s ostatními reprezentantkami na soustředěních nebo na Zadově s mladými lyžařkami ze sportovního gymnázia ve Vimperku. "Pro holky to bude motivace, když s ní budou v kontaktu," uvedl trenér. "Pro mě taky, ráda se na tréninku před novými tvářemi předvádím," doplnila s úsměvem vítězka 16 závodů Světového poháru.

Zatím je s průběhem přípravy spokojena. Pokud bude mít dobrý pocit i na začátku sezóny, zkusí v úvodu absolvovat co nejvíce závodů Světového poháru s cílem vybudovat si dobrou pozici pro konečné umístění. "V lednu se rozhodneme podle toho, jaké budou výsledky, jestli se zaměřit na mistrovství světa, nebo ho trochu odstavit na vedlejší kolej a objíždět dál závody," řekla Neumannová, které celkový triumf v SP jako poslední z významných úspěchů chybí. Dvakrát už skončila v seriálu druhá.

Pomalu už se rýsuje i budoucnost Neumannové, kterou nevyplní jen starost o zadovský penzión. Až do mistrovství světa v Liberci v roce 2009 bude spolupracovat s norským výrobcem lyžařského vybavení Madshus a na čtyři roky podepsala smlouvu s firmou A.S.A. podnikající v oblasti odpadového hospodářství. "Zatím půjde hlavně o projekt Hledá se nová Kateřina Neumannová," uvedla šestinásobná Královna bílé stopy.

Reklama