Hlavní obsah

Skokanský úsek chce, aby svaz dočasně vyřadil Jandu z týmu

PRAHA

Skokanovi na lyžích Jakubu Jandovi vážně hrozí vyřazení z národního týmu. Skokanský úsek lyžařského svazu v úterý oznámil, že požádá výkonný výbor svazu, aby vítězi Světového poháru pozastavil nominaci, dokud nepodepíše reprezentační smlouvu. Sobotní závod letní Grand Prix v polském Zakopaném by měl Janda absolvovat, o jeho pokračování v seriálu ve Slovinsku se teprve rozhodne.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Ředitel skokanského úseku Leoš Škoda (vlevo) se baví se sportovním ředitelem Rostislavem Jozífkem.

Článek
Fotogalerie

"Rada skokanského úseku veškeré možnosti vyčerpala, proto chceme, aby to vyřešil svaz," řekl sportovní ředitel úseku Rostislav Jozífek na dnešní tiskové konferenci v Praze. "Dáváme doporučení výkonnému výboru, aby pozastavil Jandovi činnost, dokud nepodepíše reprezentační smlouvu, jak ukládají stanovy a usnesení svazu," řekl Jozífek. Rada skoku žádá, aby výkonný výbor svazu projednal návrh již tento týden.

Sám Janda, který je nyní na cestě do Zakopaného, se k celé situaci nechtěl příliš vyjadřovat. "Počkám, jak se situace vyvine a jak rozhodne výkonný výbor svazu," řekl do telefonu novinářům. "Vím, není to nejrůžovější," připustil, že ho aktuální situace moc netěší.

Jež chtěl kompenzaci

Důvodem sporu mezi Jandou a skokanským úsekem jsou reklamní plochy na závodníkově kombinéze, helmě a lyžích. Skokani si na své valné hromadě odhlasovali, že plochy patří úseku, a všechny je pronajali. Jandův manažer František Jež by rád získal pro závodníka část prostoru na lyžích nebo finanční kompenzaci; ta loni činila milión korun.

Letos padla na úvod vyjednávání částka pět milionů korun, což členové úseku i výkonného výboru svazu zamítli. Jež ale dnes vysvětlil, že o sumě pěti milionů se hovořilo v jiné souvislosti. "Chceme kompenzaci za reklamní plochy na lyžích, minimálně jako loni. Ale vzhledem k tomu, že Jakub je vítěz Světového poháru, částka by samozřejmě měla být vyšší," řekl.

"Naše podmínky jsou dané, neměnné a nebudeme z nich ustupovat. Žádnému sportovci nic nedáme, kdyby tomu tak nebylo, neměli bychom další závodníky. Na kluby, na děti a na jakýkoli vývoj nesáhneme," namítl Jozífek. Odhadem vyčíslil prostředky vložené do vývoje Jandovy kariéry od mládí až dosud na deset milionů korun. Rozpočet úseku na letošní sezónu činí 21,754 miliónu korun.

Rozhodnuto bude do týdne

Podle člena výkonného výboru Čestmíra Skrbka se svazová exekutiva sejde a bude situaci řešit. "Chtějí to vyřešit do týdne, takže to do týdne bude. Kompromis je jednoduchý, že výkonný výbor do toho vstoupí svými financemi a vezmeme to na sebe," nastínil Skrbek jedno z možných řešení situace. O výši případné částky však nechtěl spekulovat. "Nebo je vezmeme za ruce a budeme nutit do kompromisního řešení," dodal a poukázal obecně na nevyhovující znění smluv lyžařského svazu.

Letní Grand Prix pokračuje o víkendu v Zakopaném, kam dnes Janda s týmem odjel. "Polsko odjede a pak chceme, aby se k tomu postavil výkonný výbor čelem," řekl ředitel skokanského úseku Leoš Škoda. Otazník tak visí nad startem loňského vítěze letní série ve slovinské Kranji 2. září. "Do té doby už by mělo být jasno," řekl Škoda.

Kvůli vleklému sporu se objevily spekulace, že by Janda mohl závodit za jinou zemi, například za Polsko. "Varianta, že by Kuba (Janda) skákal za Katar či Polsko, to jsou mediální nesmysly. Věřím, že lidi kolem něj poznají, že jiná cesta než domluva se svazem není. Oni by na to doplatili, včetně Kuby," uvedl Skrbek.

Chronologie sporů mezi týmem podporujícím Jakuba Jandu a lyžařským svazem:
3. srpna 2004 - Lyžařský svaz angažoval na pozici hlavního trenéra skokanů Slovince Vasju Bajce. Brzy po jeho příchodu vylétl Jakub Janda do nejužší světové špičky.
30. ledna 2006 - Bajc se nechal slyšet, že po sezóně od skokanů odejde. Údajně měl výhrady k práci svazu a nelíbilo se mu vytvoření různých skupinek kolem skokanů. Důvodem rozbouřené atmosféry byly neshody mezi zástupci svazu a Jandys Teamem, v němž jsou například bývalý skokan a Jandův rádce František Jež nebo otec české jedničky Milan Janda. Ohniskem sporu byly peníze od sponzorů a reklamní plochy na lyžích a kombinéze závodníka.
7. února 2006 - Článek z internetu, který kritizuje složení realizačního týmu pro olympiádu v Turíně, rozčílil Bajce natolik, že dokonce uvažoval o tom, že do dějiště her nepřijede. Sám Janda, jenž na olympiádě neuspěl, přiznal, že ho kauza rozhodila.
21. března 2006 - Po skončení sezóny prohlásil Jandův manažer Jež, že byl Janda celý rok psychicky vydírán hrozbou Bajcova odchodu. Naznačil také, že pokud nedojde k dohodě obou znesvářených stran, může se Janda připravovat na další sezónu individuálně.
22. dubna 2006 - Novým koučem skokanů se stal Rakušan Richard Schallert. "Chudák ten, který přijde na moje místo. Bude to mít těžké," komentoval situaci odcházející Bajc.
2. srpna 2006 - Janda stále nemá podepsanou reprezentační smlouvu na další rok. Jeho manažeři požadovali kompenzaci ve výši pěti miliónů korun za to, že se vzdají všech reklamních ploch. Výkonný výbor lyžařského svazu to však zamítl.
16. srpna 2006 - Podle manažera Ježe dostal Janda od vedení skokanského úseku ultimátum. Pokud by celkový vítěz Světového poháru nepodepsal do 21. srpna reprezentační smlouvu, nejel by na další závod letní Grand Prix v polském Zakopaném. Svaz to popřel. Janda se nechal slyšet, že pokud se obě strany nedohodnou, nebude členem reprezentace a sežene si svoje osobní sponzory.
18. srpna 2006 - Objevily se spekulace, že by Janda mohl změnit po nucené roční pauze reprezentační dres. Pokud by byl Janda skutečně volný, zájem projevili Poláci.
22. srpna 2006 - Skokanský úsek lyžařského svazu oznámil, že požádá výkonný výbor svazu, aby Jandovi pozastavil nominaci, dokud nepodepíše reprezentační smlouvu.

Reklama