Hlavní obsah

Olympijský vítěz Valenta hledá své nástupce

Petr VlčekSport.cz

Olympijský vítěz ze Salt Lake City Aleš Valenta pořádá v těchto dnech již čtvrtý ročník letního Winterfresh campu pro mladé talentované akrobatické lyžaře ve svém Acrobat Parku ve Štítech u Šumperka a společně s dalšími trenéry pomáhá hledat a vychovávat nové české naděje tohoto sportu.

Foto: Aleš Suchánek/Sport.cz

Na každoroční návštěvu dorazí do Acrobat Parku i děti ze Štítského dětského domova.

Článek
Fotogalerie

Společně se svým trenérem Pavlem Landou a trenérem českých reprezentantek v boulích, sester Nikoly a Šárky Sudových, Radkem Herotem, opět vybrali na třicet talentů ve věku 10 - 17 let, kteří během týdne vstřebávají tréninkové dávky a poznatky od olympijského vítěze a jeho spolupracovníků.

"Máme tu děti různých věkových kategorií a snažíme se je naučit skákat, respektive jim tento sport přiblížit. Jsou tu dvě skupinky, jedni jsou pokročilejší, kteří jsou registrovaní někde v klubech a dá se o nich říct, že už jsou to skoro profesionálové, nebo k tomu spějí. Druzí jsou začínající, kteří akrobatické lyžování ještě nevyzkoušeli a chtějí si zkusit, jaké to je skákat," přiblížil Aleš Valenta organizační strukturu kempu.

Hlavní náplní kempu je, kromě samotných skoků do vody, také technický trénink na trampolíně. Za čtyřleté trvání této akce se již podařilo najít pár talentů českého akrobatického sportu. Mezi nejnadějnější z nich patří čtrnáctiletý Roman Dobřanský, který již dokáže na lyžích skákat dvojná salta.

Na své si přijdou i snowboardisté

"Radek se minulý týden ve Štítech zúčastnil letního světového poháru a velice se mu dařilo, ale takových talentů je tady víc. Většina z nich se ale zaměřuje na akrobatické prvky jízdy v boulích," vysvětluje Valenta. A opravdu v areálu zrovna trénuje skupinka dětí a mladých závodníku, které pod vedením Radka Herota pilují takzvané skoky mimo osu. Tedy ty akrobatické prvky, které teprve v minulé sezóně zařadila vetšina závodníků světového poháru do svých jízd.

Dokazuje to, že tréninkové podmínky a trenérské zázemí ve Štítech je na té nejvyšší světové úrovni. Ale nejen pro budoucí profesionály a snad i olympijské naděje je určen tento areál. Hojně ho využívají například snowboardisté, kteří zde mimo zimní sezónu mohou pilovat svoje skoky a nutno podotknout, že toho využívají v hojné míře.

"Acrobat Park je otevřen nejen profesionálům nebo sportovcům, kteří se tomuto sportu aktivně věnují, ale i veřejnosti, která sem může přijít a za mírný poplatek si vyzkoušet, jaké to je, když někdo skáče trojnásobné salto," žertem dodává Valenta.

Reklama