Hlavní obsah

Jandovi hrozí vyhazov ze skokanského týmu

PRAHA

Hrozba nuceného konce v národním týmu se tyčí před Jakubem Jandou. Tak daleko zašel jeho spor se šéfy úseku skoku na lyžích. Frenštátský letec odmítá podepsat reprezentační smlouvu. Prostřednictvím manažera Františka Ježe trvá na tom, že chce část reklamních ploch na výstroji pro osobní sponzory. To úsek odmítá. A nehodlá skokanovi platit žádnou kompenzaci.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jakub Janda

Článek

Zřejmě zasáhne lyžařský svaz, který k bleskovému řešení - už tento týden - vyzval skokanský úsek

"Nejsme schopni plnit Jandovy požadavky. Dáváme doporučení výkonnému výboru, aby mu pozastavil činnost, dokud nebude mít podepsanou smlouvu, jak ukládají stanovy a usnesení svazu," pravil na tiskovce sportovní ředitel úseku Rostislav Jozífek.

V pohotovosti byla i druhá strana, hned ve vedlejším salónku pražského hotelu chystal setkání s novináři František Jež, manažer skokana, který v autě uháněl do Polska na závod letní série. "Počkám, jak rozhodne výkonný výbor," říkal do telefonu Janda. O víkendu má skákat v Zakopaném. Nad pokračováním ve Slovinsku ale visí otazník. Janda už může být vyhozen. "Je vidět, jak si svaz váží vítěze Světového poháru," uvedl Jež.

Cílem je vzestup skoku

Spor hoří naplno. "Naše podmínky jsou schválené skokanskou valnou hromadou, neustoupíme," horlil Jozífek s tím, že peníze utržené za reklamu na plochách využívá úsek k rozvoji disciplíny. "Máme snad kvůli Jandovým žádostem škrtnout položky na děti, na družstvo žen a na další skokany? Cílem našeho vedení od roku 2004 je vzestup skoku směrem k mistrovství světa v Liberci v roce 2009 i k olympiádě ve Vancouveru, ne zajišťování sportovců na dobu, až skončí jejich kariéra," pokračoval. Podle něj by úspěšní reprezentanti naopak měli splácet do nich vložené peníze mladým následníkům. Odhadem vyčíslil prostředky na Jandovu kariéru od mládí až dosud na 10 miliónů korun.

Cizí lyžaři i některé domácí hvězdy jiných úseků (Neumannová, Valenta) plochy mají. "V Rakousku a Německu získávají svazy peníze z televizních práv, mohou si dovolit dát plochy lyžařům, ale ti z nich odvádějí svazu procenta, stejně tak z prémií za závody. U nás nic takového nemusí. Nevím, jak by se to Jandovi líbilo. Náš úsek mu vše hradí," sdělil Jozífek.

Nechtějí jednat

Jen těžko hledají obě strany společnou řeč. "Nechtějí se mnou ani jednat," postěžoval si Jež. Plochy na Jandových lyžích, kombinéze a helmě cení na pět miliónů. "Ale neznamená to, že jsme tuhle sumu někdy chtěli," uvedl. Jako kompenzaci by však žádal rozhodně víc než dostal Janda od úseku loni. "Jako vítězi Světového poháru mu to náleží," mínil Jež. O přesné cifře nemluvil, "Před časem jsem ale navrhoval 20 procent z peněz, které má úsek od sponzorů. Po Jandových výsledcích se mu shánějí snáze," kalkuloval Jež. Rozpočet úseku na letošní sezónu činí podle Jozífka 21,754 miliónu korun.

"Skoky jsme ale přebírali v troskách, první peníze jsme sháněli ne na Jandovo jméno, ale v době, kdy dělal 39. místa," namítl šéf úseku Leoš Škoda a odkazoval Jandovy lidi mimo sféru úseku. "Mají volné ruce pro komerční činnost, reklamu. Tam si můžou zajistit tok peněz."

Kompromis je jednoduchý

Podle člena výkonného výboru Čestmíra Skrbka se vedení svazu sejde už tento týden, ještě před řádným sezením 5. září. "Kompromis je jednoduchý. Výkonný výbor do toho vstoupí svými financemi, vezmeme to na sebe," nastínil Skrbek řešení. O částce nechtěl spekulovat. Co říká situaci Janda? "Kdo nebojuje, nevyhrává," hlásil neústupně z vozu ze slovenského území.

Jež připustil, že v případě nedohody může Janda přerušit kariéru a vyčkat na šanci závodit po roce za jinou zemi.

Může se tedy stát, že Janda nebude u startu SP? "Občas má reakce, že by hodil lyže na zem a řekl: Skákejte si sami," reagoval Jež. Skokan nabídl jinou vizi. "To by byla ostuda. Do toho by se vložila i mezinárodní federace," usoudil, že by jako obhájce prvenství nalezl zastání. "Teď jsou v tom emoce. Jiná cesta než domluva doma není," dodal Skrbek.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články