Hlavní obsah

Hirscherův fantastický návrat po zranění. Zahrál si poker, riskoval a byl zase nejrychlejší

Beaver Creek/Praha

Tak skvělý návrat na svahy vůbec nečekal. Marcel Hirscher po srpnové zlomenině nohy ovládl nedělní úvodní obří slalom Světového poháru v Beaver Creeku. Před druhým kolem si osmadvacetiletý Rakušan navíc vzal lyže, se kterými ještě nikdy nezávodil. „Marcel je div světa,“ prohlásil o Hirscherovi legendární lyžař Marc Girardelli.

Foto: Jeffrey Swinger, Reuters

Rakušan Marcel Hirscher při obřím slalomu SP v Beaver Creeku.

Článek

Příprava na olympijskou sezónu nezačala pro Marcela Hirschera nejlépe. Šestinásobný vítěz Světového poháru v alpském lyžování si totiž v srpnu v prvním tréninku na sněhu na Mölltalském ledovci zlomil kotník. Osmadvacetiletý Rakušan odmítl a operaci a nohu měl na šest týdnů v sádře.

Poté nohu musel pomaličku rozhýbávat a lékaři mu doporučili ještě na několik týdnů klid. Když už se mohl pomalu vrátit k tréninku, největším problémem pro něj bylo nazutí přeskáčů. Začátkem listopadu při návštěvě Prahy se zasnil, že by rád závodil už v prosinci v americkém Beaver Creeku.

Povedlo se. Stříbrný medailista z olympiády v Soči se v neděli postavil na start a šokoval nejen celý lyžařský svět, ale i sám sebe. Obří slalom vyhrál s náskokem 88 setin před Norem Henrikem Kristoffersenem. Na druhé kolo si Hirscher vzal nové lyže, na kterých doposud nikdy nejel.

„Ve druhém kole to byl z mé strany poker. Šel jsem do rizika. Vzal jsem si lyže, na kterých jsem dosud ještě nikdy nejel. Není to běžné, ale vyplatilo se. Je úžasné, že to vyšlo,“ radoval se po závodě. To, že bude kralovat hned při první akci po zranění opravdu nečekal. „V toto vítězství nikdo nevěřil. Je zázrak, že jsem necítil žádnou bolest. Tuhle výhru považuji za jednu z nejcennějších v mé kariéře,“ přiznal na webu kurier.at.

Nedělní vítězství ho nakoplo a několikanásobný světový šampión věří, že famózní návrat byl jen začátek. „Mám pocit, že toho mohu dokázat ještě víc. Tady jsem se měl po zlomenině jen rozjíždět a postupně přidávat plyn,“ vysvětloval Hirscher, který se šestačtyřicátým triumfem v kariéře vyrovnal v počtu vítězství legendárnímu Marcu Girardellimu.

„Marcel je div světa,“ prohlásil Girardelli. „Nepochybuji o tom, že během kariéry do své sbírky přidá ještě několik velkých i malých glóbů,“ dodal pětinásobný vítěz Světového poháru. Slovy chvály nešetřil ani Hirscherův osobní trenér Michael Pircher. „Podařilo se mu odpálit bombu. Tohle jsme nečekali. Je to opravdu borec,“ řekl Pircher.

Reklama

Související témata: