Hlavní obsah

Historický počin na můstcích nese českou stopu. Stoch? Ideál člověka, říká Doležal

Praha

Historický triumf Kamila Stocha ve všech závodech Turné čtyř můstků nese i výraznou českou stopu. Asistentem hlavního kouče Poláků Stefana Horngachera je totiž bývalý český reprezentant Michal Doležal.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Polák Kamil Stoch po dokonalém triumfu na Turné čtyř můstků.

Článek

Doménou účastníka olympiád v Naganu i Salt Lake City je šití kombinéz, které vyrábí pro celé polské reprezentační áčko. „Nikdy netvrdím, že mé kombinézy jsou dobré, ladí se centimetr po centimetru… Nikdo neví, jestli by Kamil v jiné kombinéze třeba neskákal ještě dál. Ale ve špatné by nevyhrával,“ říká skromně Doležal.

Nic ho nezviklá

Jméno si udělal už u české reprezentace, a tak mu Poláci před minulou zimou nabídli místo pod bývalým mistrem světa v týmech Horngacherem. „Stefan je velká autorita, hodně jsme se od něj naučil. Ale respektuje mě i další členy týmu, o všem diskutujeme. Kromě materiálu se starám i o techniku letu, někdy hlídám pozici na nájezdu,“ popisuje své úkoly.

Spolupráce je zatím velmi úspěšná, vloni byli na Turné tři Poláci mezi prvními čtyřmi a družstvo získalo světový titul, letos Stoch jako druhý muž historie na Turné ani jednou neprohrál.

„Podle tréninku jsem věděl, že Kamil je toho schopný, ale musí se sejít spousta věcí včetně štěstí. Ten tlak na něj byl velký, ale když se na něco koncentruje, nic ho nezviklá, v tom je silný,“ říká o svém svěřenci.

Malysz je pořád výš

Stoch, jenž v Soči vyhrál dvě olympijská zlata, se nikdy do žádných sebevědomých prohlášení nepouští.

„On je strašně pokorný, za vše poděkuje, je vděčný… Skoro bych řekl ideál člověka i sportovce,“ říká Doležal o třicetiletém Stochovi, jenž v Polsku opět posílil skokanskou euforii odstartovanou Adamem Malyszem, současným sportovním ředitelem polského svazu. „Adam je pořád o jedno procento populárnější, ale i Kamila už tam mají za modlu,“ líčí.

Zpovzdálí Doležal sleduje i trápení českých skokanů. „Nemluví se mi o tom dobře. Moc bych jim přál, aby se do olympiády zvedli, ale nevím, jak vypadal trénink v létě. Jestli tam nějaká báze není, tak to není otázka na jednu sezónu. Ale potenciál ti kluci určitě mají,“ vidí kouč.

Reklama

Související témata: