Hlavní obsah

Basketbalistky USK Praha podlehly v Eurolize Samaře 57:72

SAMARA

Basketbalistky USK Praha prohrály ve svém prvním utkání v novém ročníku Evropské ligy na palubovce favorizované Samary 57:72. Ruské obhájkyně druhého místa v elitní soutěži vedly ve třetí čtvrtině už o 24 bodů, týmu českých vicemistryň pod vedením trenéra Lubora Blažka se podařilo v závěru skóre alespoň zkorigovat.

Článek

Úvod vyšel lépe šampionkám z předminulého ročníku. Po vyrovnané čtyřminutovce se jim povedla první větší šňůra a deseti body za sebou se ujaly vedení 18:9. V hostujícím dresu se v té době dařilo jen Američankám Burseové a Daleyové, které až na jednu výjimku byly jedinými úspěšnými střelkyněmi USK v první čtvrtině.

Český tým prohrával ve druhé desetiminutovce už 11:24, bodovou šňůrou ale vyrovnal, na čemž měla s osmi body včetně úvodních dvou trojek hlavní zásluhu běloruská rozehrávačka Volná. Domácí celek v té době hrál bez americké opory Lawsonové, s jejím návratem na hřiště se český nápor zastavil. Vítr z plachet vzala hostům belgická pivotka Wautersová, jež měla hlavní podíl na tom, že otěže opět převzala Samara.

První koš druhé půle sice dal USK, ale úspěch Hartigové neznamenal začátek nového obratu ve skóre. V domácím týmu nabitém reprezentantkami z celé Evropy zářila v té době ruská křídelní hráčka Korstinová, která sázela Pražankám jeden koš za druhým a po jejích trefách se rozdíl ve skóre přehoupl už přes dvacet bodů.

Až za hrozivého stavu 37:61 před třetí přestávkou se znovu výrazněji prosadily hostující hráčky, kterým se začala opět dařit střelba trojek. Hlavně Mokrošová s Daleyovou se postaraly o snížení manka až na 11 bodů (55:66). V závěru ale opět opanovala podkošový prostor Wautersová a sérií košů vzala českým vicemistryním poslední šance na možný zvrat.

"Škoda, že nám v tom závěru chybělo trochu střeleckého štěstí. Mohly jsme jít pod deset, ale dvě trojky nám do koše nespadly a soupeř to zase vytáhl na patnáct," litoval Blažek po zápase v rozhovoru s ČTK. Za hlavní rozdíl mezi oběma týmy označil zkušenosti, v kterých domácí favorit vysokoškolačky jasně převyšoval. "Už hrají dva tři roky pohromadě. Na nás se projevila trochu nedůvěra ve vlastní schopnosti pramenící z toho, že hrajeme první těžký zápas sezony. To se projevilo při možnostech zakončit pod tlakem a v některých fatálních chybách v obraně," dodal Blažek.

Samara - USK Praha 72:57 (40:29)
Nejvíce bodů: Wautersová 23, Korstinová 18, Lawsonová 13, Stěpanovová 10 - Daleyová 15, Volná 12, Burseová 9. Trestné hody: 8/7 - 7/5. Fauly: 11:13. Trojky: 3:8.

Reklama

Související témata: