Hlavní obsah

Bartoň slavil na útěku, Welsch smutnil

PRAHA

Neuvěřitelný závěr měl v Malaze souboj jediných dvou českých basketbalistů hrajících Euroligu. Domácí s Jiřím Welschem v základní sestavě nakonec o koš podlehli španělskému rivalovi Joventutu Badalona, za který odehrál 31 minut nejvytíženější muž zápasu Luboš Bartoň a měl prsty i v rozhodující akci.

Článek

Za stavu 66:66 chyběla do konce utkání pouhá desetina sekundy, když právě Bartoň vyhodil míč z autu přes půl hřiště přímo na španělského reprezentanta Fernandeze, který z výskoku balón jen dopíchl do koše a hala oněměla úžasem. "Byl to riskantní signál, který báječně vyšel. Cennou výhru jsme ale raději slavili na útěku do šatny, nechtěli jsme zbytečně dráždit přes osm tisíc lidí v nabitém hledišti," přiznával Bartoň španělským médiím.

Welsch sice 17 vteřin před koncem zpod koše vyrovnával, přesto nakonec smutnil a neměl ani čas si promluvit s krajanem. "Všichni jsme už mysleli na prodloužení a nikdo z nás v první chvíli nechápal, jak to, že je po té Bartoňově zázračné přihrávce konec a výhra patří soupeři. Badaloně jsme těsně před startem sezóny podlehli v boji o španělský Superpohár a místo pomsty teď přišel takový krutý závěr," tvrdila česká opora Malagy, která zůstala jako jediná v osmičlenné skupině Euroligy bez vítězství.

Dvanáctileté čekání

"Nám ale trenér Reneses hned připomněl, že Badalona na výhru v této soutěži čekala dvanáct let. Snad to i trochu zmírnilo jeho zlost z minulého zápasu, kdy jsme proti Panathinaikosu promarnili vedení až o 24 bodů," doplňoval Bartoň. "Je pro mne stále dost nezvyklé vnímat Luboše, s nímž hraji v reprezentaci od juniorských let, jako soupeře. Když jsem se v létě rozhodoval po čtyřech letech v NBA pro angažmá v Malaze, právě Bartoň mi při tom dost pomáhal," tvrdil Welsch.

Oba čeští hráči dali v utkání 13 bodů a byli druhými nejlepším střelci svých týmů. Lepší procento zakončení ale předvedl Bartoň s bilancí 3/5 z pole a trojky 2/6, k čemuž přidal po čtyřech doskocích i asistencích. Welsch sice proměnil dva ze tří trojkových pokusů, ale trefil pouze tři z 10 dvoubodových střel. "Potřebuji víc přesnosti i štěstí," mínil Welsch.

Reklama