Hlavní obsah

Basketbalisté Utahu vyhráli v NBA počtvrté za sebou

NEW YORK

Basketbalisté Utahu vyhráli i čtvrtý zápas nové sezóny NBA a mají nejlepší bilanci ze všech třiceti ligových klubů. V pondělním utkání dokázali doma zdolat Detroit 103:101, i když v závěrečné čtvrtině přišli o desetibodový náskok. V poslední minutě strhl dvěma trestnými hody vítězství na stranu Jazz turecký pivot Mehmet Okur, s 23 body a deseti doskoky nejlepší hráč vítězů.

Článek

Proti svému bývalému týmu si ale hrdina zápasu schoval rozhodující moment až na poslední sekundu, v níž těsně před zvukem klaksonu zblokoval míč při nájezdu Richarda Hamiltona. Zámořská média označila zákrok za nejlepší obrannou akci dosavadní sezony. "Byl jsem včas v obraně," konstatoval Okur poté, co zabránil prodloužení.

Jeho spoluhráč Carlos Boozer dokázal, že nebyl před zápasem vyhlášen Hráčem týdne náhodou: i ve čtvrtém utkání v sezoně zaznamenal dvouciferný počet bodů (20) a doskoků (11). Lepší bilanci než obě domácí opory měl Rasheed Wallace, ale jeho 25 bodů a 12 doskoků loňským suverénům základní části k výhře nepomohlo.

Nelson výhru proti Dallasu nečekal

Zatímco Utah se vyhřívá na výsluní, favorizovaný Dallas jde od porážky k porážce. V pořadí třetí - a druhou v domácím prostředí - mu v pondělí připravil Golden State, který v emotivním utkání proti svému bývalému týmu vedl kouč Don Nelson.

"Tohle vítězství jsem ani v nejmenším nečekal. Nevěřil jsem, že bychom byli nyní schopni tak dobrý tým porazit," řekl Nelson, který vloni z rodinných důvodů opustil po osmi sezonách lavičku Mavericks a letos v létě se k trenéřině vrátil. Zápas velmi prožíval. "V 66 letech už vás nepřepadá moc emocí kromě lásky a smrti. Tohle ale byl pro mě speciální večer," řekl.

Do hry zapojil jen osm hráčů, z nichž byl nejlepším střelcem Baron Davis s 26 body. Stejně úspěšný byl na druhé straně Dirk Nowitzki, jinak ale Mavericks zažili zlý večer. Přišli o zraněného Joshe Howarda a trenér Avery Johnson a rozehrávač Jason Terry se nechali vyloučit. Po premiérové účasti ve finále NBA hrozí Dallasu nejhorší start v klubové historii, prohraje-li i ve středu v Los Angeles s Clippers.

Sacramento se v pondělí jako poslední ze všech týmů v nové sezoně představilo doma. Celek Kings oslavil debut vítězstvím 93:81 nad Minnesotou, ale také přišel o hvězdného pivota Brada Millera, který si už při rozcvičení způsobil svalové zranění a bude se léčit nejméně měsíc. Střelcem pondělního programu byl chicagský rozehrávač Ben Gordon, který 37 body pomohl Bulls k triumfu 110:85 nad Milwaukee.

Orlando - Washington 106:103
New York - San Antonio 93:105
Chicago - Milwaukee 110:85
LA Clippers - Portland 102:89
Utah - Detroit 103:101
Sacramento - Minnesota 93:81
Dallas - Golden State 104:107

Reklama