Hlavní obsah

Nymburk na úvod Evropského poháru podlehl Rize

NYMBURK

Basketbalisté Nymburka vstoupili do nového ročníku Evropského poháru FIBA porážkou. Ve středu na domácí palubovce podlehli lotyšskému celku ASK Riga 87:93. Vítězové české ligy z posledních tří let sehrají druhé utkání na pohárové scéně příští úterý na palubovce Maroussi Atény. Řecký tým zahájil ve skupině E soutěž vysokým vítězstvím 80:64 na hřišti Vojvodiny Novi Sad.

Foto: ČTK

lustrační foto

Článek

Basketbalisté Nymburka vstoupili do nového ročníku Evropského poháru FIBA porážkou. Ve středu na domácí palubovce podlehli lotyšskému celku ASK Riga 87:93. Vítězové české ligy z posledních tří let sehrají druhé utkání na pohárové scéně příští úterý na palubovce Maroussi Atény.

Středočeši letos vládnou na domácí scéně, kde vyhráli všech osm zápasů na začátku sezony, dnes poprvé klopýtli. Porážka pro ně může být nepříjemnou komplikací, protože další tři zápasy sehrají venku. Ze čtyřčlenné skupiny postoupí do další fáze nejlepší dva týmy.

Nymburk před zápasem přišel o svého zraněného pivota Meekse a s třetím týmem loňského ročníku lotyšské ligy držel v úvodu krok. Ale na začátku druhé čtvrtiny si prošli domácí velkou krizí, jejíž následky už nestačili do konce utkání zlikvidovat. V závěru se soupeři sice přiblížili půlminuty před koncem až na dohled čtyř bodů, ale zvrátit utkání už nestačili.

Nymburk se vrátil do hry

Středočeši vypadli z role hlavně v úvodu druhé desetiminutovky. Přes čtyři minuty nebyli schopní dát koš, jejich kostrbaté útoky se spoustou ztrát byly v ostrém kontrastu s precizní a efektivní hrou Rigy, jejíž hráči ve 14. minutě vedli už 33:19 a navíc nymburský ostrostřelec Diaz, kterého před utkáním trápila viróza a nastoupil se sebezapřením, měl v té době už nasbírané tři osobní chyby.

Zdánlivě odepsaný Nymburk se ale dokázal vrátit do hry, především výrazně zlepšil obranu a nedovolil soupeři dát už tolik laciných košů. V útoku se navíc rozehráli Rančík, Sokolovský a Savanovič, díky nimž se domácí začali pomalu na soupeře dotahovat a čtyřbodová ztráta před poločasem Nymburku vrátila naději.

Nymburští měli několikrát vyrovnání a obrat na dosah, ale hosté pokaždé nástup českých šampionů zbrzdili trojkovým pokusem či jinou přesnou střelou. Domácí tým také občas srážely zbytečné ztráty, jindy se zase soupeř lehce dostal až pod koš a snadno skóroval. Nymburk vyplýtval při stahování manka až příliš sil, Lotyši v závěru už cennou výhru dokázali uhájit, přestože je domácí až do konce drželi v napětí.

Chybělo i trochu štěstí

Domácí trenér Muli Kacurin si premiéru na lavičce Nymburka v evropském poháru představoval jinak. Po prohře si stěžoval hlavně na špatnou obranu, přestože po nástupu do funkce právě defenzivě věnoval největší pozornost. "Kromě několika minut jsme snad nehráli žádnou obranu. Dělali jsme velké chyby při bránění jeden na jednoho, při přebírání, prostě při všem. Hráči byli navíc od začátku pod velkým tlakem, protože se pro ně zápas špatně vyvíjel. Dnes ale žádné výmluvy neobstojí," prohlásil izraelský kouč v nymburských službách. "Dnes jsme si jednoznačně nechali vnutit jejich herní styl," litoval Kacurin.

Jeho týmu prý chybělo ale i trochu štěstí. "Když jsme se soupeři dokázali přiblížit, tak jsme se dopustili zbytečné ztráty nebo udělali podobnou chybu. Jsme velmi zklamaní, ale musíme hledět dál. Jsem přesvědčený o tom, že se z dnešních chyb dokážeme poučit," věřil Kacurin.

Kapitán Nymburka Ladislav Sokolovský svůj tým střelecky táhl, ale ani jeho dvacetibodový příspěvek nakonec mužstvo nespasil. "Na začátku jsme nabrali desetibodovou ztrátu a už jsme nebyli schopni se z toho dostat. Je před námi ale ještě pět zápasů, musíme bojovat," řekl Sokolovský.

Trenér Rigy Ramunas Butautas odjížděl z Nymburka spokojený a s cennou výhrou v kapse. "Věděli jsme, že Nymburk je hodně silný. Třikrát po sobě vyhrál českou ligu, na soupisce má hodně zahraničních hráčů a navíc renomovaného trenéra. Jsme moc rádi za vítězství, ale zápas u nás bude ještě hodně těžký. Nymburk ještě určitě má šanci postoupit," uvedl Butautas.

Výsledek:
ČEZ Basketball Nymburk - ASK Riga 87:93 (19:24, 33:37, 60:67).
Nejvíce bodů:
Rančík 22, Sokolovský 20, Savanovič 19, Diaz 13, Russell 12 - Vecvargas 20, Valters 17, Buškevics 16, Grafs 14, Babrauskas 13, Andriukaitis 11. Rozhodčí: Banica (Rum.), Kowalski (Pol.), Földhazi (Maď.). Fauly: 26:23. Trestné hody: 26/19 - 25/20. Trojky: 6:9. Diváci: 1000.
Druhý zápas skupiny E: Vojvodina Novi Sad - Maroussi Atény 64:80 (31:45)

Reklama

Související témata: