Hlavní obsah

Draft v Nashvillu slibuje napětí

NASHVILLE

Hokejové talenty jsou v napětí, víkend patří draftu NHL. Třicet zámořských klubů si bude v Nashvillu vybírat hráče, kteří budou mít šanci prosadit se už příští sezónu v severoamerické soutěži.

Foto: Novinky s použitím ČTK

DEFAULT TITLE

Článek

Mnozí skauti tvrdí, že ve hře jsou největší hokejové přísliby za posledních deset let. Z řady mladíků mají podle nich vyrůst hvězdy a do této kategorie patří i útočník Českých Budějovic Milan Michálek, který si zahrál na posledním šampionátu dvacetiletých a nastoupil i při MS seniorů. Odborný magazín The Hockey News zařadil odchovance Jindřichova Hradce v celkovém odhadu na šesté místo, jako druhého Evropana po ruském supertalentu Žerděvovi.

Do draftu 20 českých hokejistů

Naposledy bez českého zastoupení hned v prvním kole proběhl draft v roce 1997 a právě Michálek se má letos postarat o nepřerušení tradice. Až ve druhém kole zřejmě přijdou na řadu další tuzemské talenty Vojtěch Polák (Karlovy Vary), Michal Barinka (České Budějovice) či za oceánem v juniorských soutěžích působící Petr Vrána (Halifax) a Kamil Kreps (Brampton). Odhadem by se měl draft týkat více než dvacítky českých hokejistů, mezi nimiž mají být i odrostlejší talenty jako Jan Hejda, Michal Mikeska či Michal Dobroň.

Právo první volby zatím přísluší Floridě, ale i to může být předmětem zákulisních jednání. "O první volbu cítím mimořádný zájem," cituje internetová stránka NHL floridského manažera Ricka Dudleyho, jenž má pověst chytrého stratéga, který vždy dosáhne svého a už loni přenechal první výběr soupeřům. Pokud nakonec ale draft přece jen zahájí Panteři, s největší pravděpodobností přijde na pódium Gaylord Entertainment Centra pro dres s jmenovkou jako první Eric Staal. Florida totiž hledá do své koncepce důrazného středního útočníka a přesně tyto požadavky centr Petersborough splňuje.

Začíná přestupový kolotoč

Dalším žhavým adeptem na post jedničky letošního draftu je i brankář Marc-Andre Fleury z Cape Bretonu, jenž zazářil v dresu Kanady na MS do 20 let a třeba Pittsburgh gólmana nutně shání. Letošní draft je velice bohatý. "Myslím, že nemůžete udělat chybu, dobří hráči budou k dispozici i v polovině prvního kola," naznačuje manažer Tučňáků Craig Patrick.

I letos lze v rámci nadcházejícího víkendu očekávat velký kolotoč zajímavých trejdů, které pravděpodobně potkají i české hráče. Nejvíce se mluví o Jágrovi a Hniličkovi, ale může dojít i na Prospala či další. První tři kola draftu proběhnou dnes, zbylých šest pak v neděli v poledne místního času. Celkem bude vybráno 292 hokejistů, mezi nimiž má být přes sto Evropanů.

Reklama