Hlavní obsah

Volejbalisté jsou ve finále Světové ligy

OSTRAVA

Čeští volejbalisté při premiérovém startu v prestižní Světové lize září, v sobotu si připsali již osmou výhru v řadě. V bouřlivém prostředí ostravské haly porazili Řecko 3:1 na sety a už nikdo jim nemůže vzít postup do červencového finále v Madridu.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Čeští volejbalisté porazili Řecko a radují se z postupu.

Článek

Češi vyhráli skupinu D a mohou se těšit na finálový turnaj. Ten uspořádá od 8. do 13. července španělský Madrid a kromě národního týmu se na něm představí dalších sedm špičkových celků planety.

Dnešní boj svěřenců trenéra Řeřábka o rozhodující výhru nezačal šťastně, český celek prohrál první set 21:25, v dalších třech však již na palubovce dominoval. Zejména pak v poslední sadě, která se za nadšení tribun proměnila v exhibici.

Česko vs Řecko 3:1
Sety: 21:25, 25:16, 25:20, 25:13

Ohlasy po utkání

"Jsme šťastní, že jsme rozhodli už v sobotu. Čekali jsme těžký první set, říkali jsme si, že musíme vydržet a hlavně se nenechat znervóznit. Jejich tlak se postupně rozptýlil, druhý a poslední set, to už byla klátička," smál se univerzál Jakub Novotný.

Hráči se shodovali, že touha vyhrát dnes byla nesmírně silná. Kouč Pavel Řeřábek zase vyzdvihl, že tým v přímém souboji porazil soupeře, který hrál rovněž o první místo ve skupině. "I Řekové hráli o všechno, vyhráli jsme zápas, v němž po dlouhé době šlo o hodně. Série vítězství hovoří o výkonnostním vzestupu a hlavně psychické odolnosti mančaftu," řekl kouč a první dva sety označil za šachovou partii.

Kapitán Ivo Dubš hovořil o trpělivosti, potřebné k úspěchu. "První set, to byly nervy, Řekové nás zaskočili dobrou obranou i podáním, ale podařilo se nám udržet koncentraci. Soupeř nám nedal po tři sety jediný bod zadarmo, ostravské publikum si zaslouží absolutorium," shrnul hlavní aspekty vítězství a poděkoval takřka plným bouřícím tribunám.

Petr Pláteník se i s bolestivým smečařským ramenem hlásil o šanci přispět k postupu. Původně v Řeřábkových plánech figuroval jako výpomoc hlavně na přihrávce a před zápasem svou schopnost útočit vyčíslil na 60 procent. Přesto odvedl kus práce i na síti. V úterý jej nicméně ještě čeká vyšetření.

Reklama

Související témata: