Hlavní obsah

Brankář Galia věří, že do házenkářského MS bude v dobré formě

V plném tréninku je již jedna z opor českého reprezentačního celku házenkářů Martin Galia. Jeho zlomený ukazováček levé ruky se zahojil a česká gólmanská jednička zvládá bez potíží tréninkové dávky na závěrečném soustředění v Nymburce. Jeho cestě na světový šampionát, který začne v Německu 20. ledna, tak prakticky nic nestojí.

Foto: www.thw-provinzial.de

Brankář české reprezentace Martin Galia.

Článek

"Po zdravotní stránce jsem stoprocentně v pořádku. Do šampionátu ještě zbývá čtrnáct dnů a doufám, že se dostanu do patřičné formy. S tím jsem ale počítal," řekl ČTK osmadvacetiletý gólman. Po prosincové operaci si nicméně Galia musí sešroubovaný prst chránit tejpem a speciální bandáží vyrobenou ve Štěpánově.

"Ta mi zpevňuje ukazováček s prostředníčkem, rychle jsem si na ni zvykl a při střelách mi vůbec nevadí," pochvaloval si protetickou pomůcku Galia, brankář bundesligového FA Göppingen. Mírné problémy má prý jen při sbírání míče. "Sbíral jsem jej levou rukou, přehodil do pravé a rychle rozehrál. Nyní si musím při sbírání míče trochu vypomoci i pravou rukou," vysvětlil.

Nepřipouští si, že by na MS nejel

Z tvrdých ran míčem prý nemá strach. "Ten jsem překonal po dvou třech střelách," uvedl český brankář, který se do společného tréninku zapojil až v pondělí, zatímco tým na konci minulého týdne absolvoval turnaj ve Francii. Trenér Pavel Pauza si bude moci otestovat jeho formu ve dvou víkendových soubojích v Keflavíku proti Islandu.

Galia se operaci podrobil 9. prosince, načež deset dnů se sádrou na ruce vůbec netrénoval. Poté se připravoval doma v Karviné pod vedením trenéra Jiřího Kekrta a hlavně regeneroval v lázních Darkov. "Trénink se ale skládal jen z fyzické přípravy. Běhal jsem a chodil do posilovny. Celou dobu jsem si vůbec nepřipustil, že bych na šampionát nejel," řekl Galia. Ani reprezentační kouč Pauza nevidí žádný důvod, proč by nejlepší český brankář neměl na šampionát jet, a tak bude moci spoléhat na dávno určenou dvojici Galia, Štochl.

Svolení musí dát Göppingen

Pro definitivní svolení ke startu na šampionátu si nicméně bude muset český gólman podle všeho ještě dojet ke svému zaměstnavateli do Göppingenu. "Trenér a lékař mi však plně důvěřují. Vědí, že pokud bych nebyl zcela v pořádku, tak na mistrovství nepojedu. Zatím si to ale přeje vedení, takže tam možná budu muset zajet," vysvětlil Galia.

Konečnou nominaci oznámí Pauza ve středu 17. ledna a o den později reprezentace odletí do Brém. Tam 20. ledna zahájí boje ve skupině D s Katarem. Dalšímu soupeři ve skupině budou Egypt a Španělsko.

Reklama