Hlavní obsah

Komplex z favoritů? Spíš rozdíl v kvalitě, uvažuje ústecký trenér Salon

Ústí nad Labem

První sezonu v roli hlavního trenéra ve volejbalové extralize prožívá ústecký kouč Jakub Salon. Bývalý hráč i se zkušenostmi ze zahraničí se ujal severočeského týmu loni v létě po manažerském působení u české mužské reprezentace. A s Ústím nad Labem se snaží uhájit pozici pro play off. „Zatím nejsem moc spokojen," netají Salon svoje rozpačité poznatky v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Josef Pešout, Právo

Trenér ústeckých volejbalistů Jakub Salon.

Článek

V posledních dnech jste několikrát nestačili na libereckou Duklu. Máte z ní komplex?

Duely v Českém poháru i v extralize měly stejný průběh s naší nedohranou koncovkou. Neviděl bych v tom nějaký přehnaný respekt, ale odlišnosti jdou dané kvalitou kádru. Liberec ho má prostě lepší.

Jak se vám tedy zamlouvají výsledky SKV Ústí nad Labem na extraligových palubovkách?

Nejsme schopni zahrát dobrý sport s papírově lepším soupeřem, což by se doma nemělo stávat. Chápu, že především venku je těžké obrat favority, ale mrzí mě, že jsme dosud neporazili nikoho z první šestky. V domácí hale nechceme diváky zklamat, ale bohužel se nám to takříkajíc v uvozovkách daří. Tedy, že nedokážeme potěšit naše příznivce předvedenou hrou. A to je první věc, na co apeluji. Aby hráči odvedli dobrý výkon. Jenže prohráváme koncovky setů a celý efekt jde rapidně dolů.

Přitom jste extraligu rozjeli čtyřmi výhrami v řadě. Proč se na to nepovedlo navázat?

Soustředili jsme se na začátek sezony, kdy jsme narazili na soupeře, kteří jsou s námi srovnatelní. K tomu jsme směřovali přípravu. A stejné celky figurují i teď v tabulce kolem nás. Jak jsem naznačoval, s elitními týmy je to z naší strany horší a je tam znát rozdíl.

Loni jste sledoval extraligu z postu manažera národního týmu. Dukle Liberec, ale i Karlovarsku, Budějovicím a Kladnu odešly opory, přesto jsou tyto celky stále v popředí. Čemu to přisuzujete?

Jsou to kluby, které dokáží klíčové hráče po jejich odchodu úspěšně nahradit. Mají k tomu podmínky a prostředky.

Řada celků využívá služeb zahraničních hráčů. Jaké je jejich postavení v ústeckém kádru?

Když berete cizince, měli by být v základní šestce. Na začátku sezony to noví kluci v Ústí zvládali dobře. Ne nad očekávání, ale tak, jak jsme si představovali. Jsou tady Dhionathan Da Silva Willyan z Brazílie, Kanaďan Marc Wilson a Redjo Koci z Albánie. Wilson se zlepšuje, ale Koci se trošku ztrácí. Měl být tahounem na útoku a nedokáže se s tím poprat.

Kam tedy v současném rozpoložení směřují ústecké ambice?

Cílem je předkolo extraligového play off a pak případná účast ve čtvrtfinále. Zatím jsme osmí, což by znamenalo v předkole souboj s devátým celkem, ale chceme být na tom lépe. Ideální je šestá příčka s přímým postupem do čtvrtfinále, ovšem současnými výkony, jaké předvádíme, se nám tahle meta vzdaluje.

Reklama

Související témata: