Hlavní obsah

Házenkáři odstartovali MS výhrou nad Katarem

Výhrou 37:23 nad outsiderem skupiny z Kataru odstartovali čeští házenkáři 20. mistrovství světa v Německu. Nejlepším střelcem byli v sobotu v Brémách Jan Filip a Filip Jícha, kteří vstřelili sedm gólů. V neděli hrají Češi klíčový zápas proti Egyptu.

Článek

V brance nastoupil od úvodu Martin Galia, kterého před šampionátem trápil zraněný prst. Gólman německého Frisch Auf Göppingen se předvedl před slušně zaplněným AWD Domem hned v úvodu dvěma spolehlivými zákroky. Pak se ale dvakrát trefil Mohammed Ghazal a až koncem sedmé minuty vyrovnala znovu opora Nordhornu Jan Filip.

Českému celku se proti asijskému soupeři nedařilo zakončení podle představ. Po necelé čtvrthodině se ale opakovaně prosadil Karel Nocar, který zvyšoval na 9:3 pro české barvy. Favorit se začal prosazovat i díky zlepšené obraně, trenér Kataru reagoval oddychovým časem.

Střelecky se poté chytil i kanonýr bundesligového Lemga Filip Jícha, který úspěšně střídal tvrdé rány s technickými pokusy.

Prostřídání přineslo problémy obraně

Do druhé půle trenér Pauza prostřídal základní šestku, místo nejlepšího střelce prvního poločasu Filipa přišel Jan Sobol. Nově složená formace se hledala hlavně v obraně, často faulovala a Katar ze sedmimetrových hodů snižoval. Červenou kartu po třech dvouminutových trestech dostal Jakub Szymanski a zápas pro něj skončil.

Češi ale poklidně kontrolovali vývoj zápasu a hlídali své vedení. Předvedli ale velké množství nepřesností, které by se jim mohly v neděli vymstít. V dresu Kataru byl nebezpečný jen Saad, který vstřelil osm gólů a překonal tak hranici 400 reprezentačních branek.

V úvodu roku čeští házenkáři Katar porazili 35:27, nezaváhali ani v důležitém startu světového šampionátu. Po výhře 37:23 se Češi mohou soustředit na klíčový zápas ve skupině, ve kterém jim bude v neděli od 18:00 soupeřem Egypt. Na minulém mistrovství světa v Tunisku skončili před dvěma lety Češi desátí.

Česká republika - Katar 37:23 (18:11)
Sestava a branky ČR: P. Štochl, Galia - Nocar 5, Filip 7, Sobol 3, Jícha 7, Házl, Kubeš 1, Vítek, Horák 3, Řezníček 2, Szymanski, Hrubý 3, Juříček 6.
Nejvíce branek Kataru: Saad 8/3, Alsúvejdán a Ghazál po 3. Rozhodčí: Din, Dinu (oba Rum.). Sedmimetrové hody: 2/0 - 6/6. Vyloučení: 3:1. Diváci: 7100.

Reklama

Související témata: