Hlavní obsah

Házenkáři porazili Egypt a postupují

BRÉMY

Čeští házenkáři porazili ve svém druhém vystoupení na mistrovství světa Egypt 31:30 a zajistili si tak postup ze základní skupiny. Na tom už nic nemůže změnit záverečné utkání proti mistrům světa ze Španělska. Nejlepším českým střelcem sobotního utkání byl s jedenácti góly Filip Jícha.

Článek

V Brémách stejně jako v sobotu proti Kataru otevřel skóre Jan Filip a podobně jako v úvodním zápase Češi rychle prohrávali 1:2. Pak se ale oba celky přetahovaly a skóre bylo po většinu prvního poločasu vyrovnané.

Ze sestavy vypadl po prvním zápase Sobol, nahradil jej Michal Brůna. Kouč Pauza tak posílil konkurenci na postu spojek, které mají Egypťané silné. Z této pozice se prosazoval nejlepší střelec afrického celku Zaki, který během úvodní čtvrthodiny vstřelil pět gólů.

Střelecky se ale dařilo i na druhé straně Jíchovi, který proměnil i sedmimetrový hod, poprvé v pátém pokusu českých barev na mistrovství. Pak ale následovala série nepřesností a Egypťané se znovu dostali do dvoubrankového vedení. Po dvaadvaceti minutách byl ale podruhé vyloučen kanonýr Zaki a musel se potýkat s hrozbou červené karty za třetí podobný trest.

Jícha byl k neudržení

Českému celku nevyšel start do druhého poločasu a soupeř odskočil na čtyřgólový rozdíl. Čechům se nedařila střelba, Jícha dvakrát orazítkoval brankovou konstrukci. Neproměněné šance poznamenaly produktivitu a Egypt s poklidem kontroloval vedení.

Devět minut před koncem ale Juříček získal míč a vyrovnal na 26:26. Největší střelecké osobnosti českého výběru se probraly včas a Jícha s Filipem zajistili dvoubrankové vedení 29:27. Navíc se zlepšila česká obrana a několika klíčovými zákroky podržel tým brankář Galia. Češi odehráli závěr takticky, v poslední minutě se navíc nejlepší střelec Egypta Zaki ohnal po Vítkovi a dostal červenou kartu.

Klíčové utkání základní skupiny Češi zvládli a po výhře 31:30 mají jistý postup ze základní skupiny mezi nejlepší dvanáctku šampionátu. Nejlepším střelcem Česka byl s jedenácti góly Filip Jícha. V pondělí završí Češi působení ve skupině utkáním proti Španělsku.

Egypt - Česko 30:31 (17:17)
Sestava a branky ČR: P. Štochl, Galia - Nocar 1, Filip 6, Jícha 11/5, Házl 2, Kubeš 2, Brůna, Vítek 3, Horák 4, Řezníček, Szymanski, Hrubý, Juříček 2.
Nejvíce branek Egypta: Ahmar 10/4, Zaki 7, Sajíd 5, Awad 4. Rozhodčí: B. Meche, R. Meche (oba Něm.). Sedmimetrové hody: 7/5 - 4/4. Vyloučení: 6:7. Diváci: 5700.

Reklama

Související témata: