Hlavní obsah

Haník chce u volejbalové reprezentace zůstat

PRAHA

Trenér Zdeněk Haník by mohl vést volejbalovou reprezentaci i v příštích dvou letech. Kouč, který se národního týmu ujal krátce před podzimním mistrovstvím světa v Japonsku, dostal od vedení svazu nabídku pokračovat. Sám se netají tím, že má o setrvání u mužstva rovněž zájem. Před středečním zasedáním správní rady ho však ještě čeká jednání s předsedou svazu Antonínem Léblem.

Foto: FIVB

Ilustrační fotografie

Článek

Haník v září převzal reprezentaci po nezdaru v kvalifikaci evropského šampionátu a odvolání Igora Prieložného. Dostal krátkodobou smlouvu jen do konce MS, kde podle obecného mínění uspěl. Týmu se podařilo zastavit výkonnostní propad, postoupil ze základní skupiny a v konečném pořadí turnaje byl klasifikován na třináctém místě.

Nová dvouletá smlouva by Haníkovi vypršela po kvalifikaci ME 2009, v případě postupu na závěrečný turnaj by byla zřejmě prodloužena. "Já bych to dělat chtěl. Zvlášť při těch rychlých (trenérských) změnách, co tu byly, je to pocta," řekl Haník, který v pondělí slaví padesáté narozeniny.

Očekává těžké jednání

O svém kontraktu bude ještě jednat s předsedou Léblem a stejně jako v minulosti neočekává hladký průběh. "Je tam spousta bodů, půjde třeba o kompetence, o realizační tým. Ta naše jednání byla vždycky těžká, může se i stát, že se neshodneme," uvedl bývalý reprezentační nahrávač, jenž se ve vedení svazu věnuje metodice a mládeži.

Dohodne se kouč Haník na prodloužení smlouvy u reprezentace?
Hlasujte v anketě pod článkem.

Pokud nabídku přijme, na práci s reprezentací se těší. V přípravě i na mistrovství světa na něj tým udělal dobrý dojem. "Je mi jasné, že to je v první řadě těžká, řekl bych politická práce. Nejtěžší na nároďáku je vždycky vybrat, kdo vlastně bude hrát, přivést ty hráče dohromady. Trénovat a pak vést mužstvo v zápasech, to je vlastně ta jednodušší část," prohlásil Haník.

Někteří hráči jej odmítli

Stavět by chtěl na volejbalistech, které s sebou v listopadu vzal do Japonska. "To je generace, která je v nejlepších letech, na vrcholu kariéry. Ty jejich zkušenosti by se teď měly zhodnocovat," tvrdil. Když přitom obvolával hráče a zjišťoval, zda by měli o dvouletou spolupráci zájem, dočkal se i několika odmítnutí. "Na některých postech určitě přijdou změny, ale v principu bych s tím kádrem chtěl pokračovat," dodal Haník.

Letošního mistrovství Evropy v Rusku se čeští volejbalisté nezúčastní, při složitém kvalifikačním klíči jsou mizivé i jejich vyhlídky na olympijský start v Pekingu.

Reklama