Hlavní obsah

Trenér Haník povede volejbalovou reprezentaci další dva roky

PRAHA

Trenér Zdeněk Haník povede mužskou volejbalovou reprezentaci i v příštích dvou letech. Padesátiletý kouč, jemuž skončila krátkodobá smlouva po listopadovém mistrovství světa v Japonsku, se dohodl na pokračování s předsedou svazu Antonínem Léblem. Jeho jmenování ve středu definitivně potvrdila správní rada ČVS.

Foto: FIVB

Ilustrační fotografie

Článek

Haník, který v září převzal mužstvo po nezdaru v kvalifikaci evropského šampionátu a odvolání Igora Prieložného, bude na svazu dál pracovat také jako metodik. Asistenta i další členy realizačního týmu reprezentace by si měl vybrat do konce února. "Přemýšlím o více jménech, ale asistent by měl být z Čech," řekl. Na šampionátu v Japonsku, kde národní tým obsadil třinácté místo, mu pomáhal Slovák Ivan Husár.

Čeští volejbalisté budou startovat v letošním ročníku Evropské ligy, zářijového mistrovství Evropy v Rusku se však nezúčastní a při složitém kvalifikačním klíči jsou mizivé i jejich vyhlídky na olympijský start za rok v Pekingu. Haníkova smlouva vyprší po kvalifikaci ME 2009, v případě postupu na závěrečný turnaj bude automaticky prodloužena.

Několik opor si od reprezentace odpočine

Kouč se letos bude muset obejít bez některých tradičních opor, které hodlají reprezentační sezonu vynechat a odpočinout si. To se týká například Petra Pláteníka či Jakuba Novotného, kapitán národního mužstva Martin Lébl chce dát na nějaký čas přednost beachvolejbalu. Trenér tudíž chystá v kádru změny, nikoli však radikální řez. "V principu bych chtěl pokračovat s tím týmem, který byl na mistrovství světa," potvrdil.

Haník vedl českou reprezentaci už v letech 2000-2001, s týmem tehdy vybojoval postup na světový šampionát do Argentiny a obsadil čtvrtou příčku na ME v Ostravě. Poté však kvůli neshodám s tehdejším místopředsedou svazu Léblem skončil a na jeho místo přišel věhlasný argentinský kouč Julio Velasco.

Reklama