Hlavní obsah

Abdul-Jabbar vydělal na charitu aukcí trofejí tři miliony dolarů

Takřka tři miliony dolarů (asi 67,8 milionu korun) vynesla aukce trofejí a upomínkových předmětů legendy basketbalové NBA Kareema Abdula-Jabbara. Jednasedmdesátiletý nejlepší střelec v historii zámořské ligy nabídl k prodeji mimo jiné čtyři ze svých šesti prstenů pro vítěze NBA. Získané prostředky věnuje své charitativní nadaci, která pomáhá dětem ve vzdělávání.

Foto: Mark J. Terrill, ČTK/AP

Kareem Abdul-Jabbar na utkání NBA mezi Lakers a Milwaukee.

Článek

Nejvíce v internetové aukci vydělaly podle očekávání prsteny, které Abdul-Jabbar vybojoval v letech 1980, 1985, 1987 a 1988 s Los Angeles Lakers. Vyvolávací cena činila 60.000 dolarů (1,3 milionu korun) za jeden. Prsten z roku 1987 se nakonec stal nejúspěšnější položkou a vydražil se za bezmála 400 tisíc dolarů.

V aukci byl například i míč z jeho posledního zápasu, který odehrál v roce 1989, či trofej pro nejužitečnějšího hráče NBA z roku 1972. Menší položky tvořilo množství dalších pohárů, medailí, hodinek a dresů.

Abdul-Jabbar, který se narodil jako Ferdinand Lewis Alcindor Jr., se stal šampionem NBA celkem šestkrát. První prsten za titul vybojoval v roce 1971 s Milwaukee, dalších pět pak získal s Lakers. V zámořské soutěži nastřílel rekordních 38.387 bodů.

Reklama