Hlavní obsah

Ostrava je v play-off Ligy mistrů, utká se s Tours

Volejbalisté DHL Ostrava se v únorovém prvním kole play-off Ligy mistrů utkají s francouzským týmem Tours VB. Ve čtvrtek o tom v Lucemburku rozhodlo losování, před nímž evropská volejbalová konfederace CEV vybrala za pořadatele finálového turnaje Moskvu.

Článek

Dynamo tak má jistou účast ve Final Four a jeho místo ve vyřazovací části zaujal právě český mistr jakožto nejlepší celek ze čtvrtých pozic.

Svěřenci trenéra Jaroslava Tomáše díky středečnímu domácímu vítězství 3:2 nad Panathinaikosem Atény zakončili své účinkování v základní skupině D s bilancí pěti výher a pěti porážek. I čtvrté místo jim nakonec na postup stačilo, neboť CEV vybrala pořadatele závěrečného turnaje dle zvyklostí z postupující dvanáctky. Ostrava je v play off elitní evropské soutěže jako první český tým v historii, Liberci ani Kladnu se v minulosti postoupit nepodařilo.

Bez českých hráčů

Celek Tours vyhrál Ligu mistrů v roce 2005. V současné době v něm nepůsobí žádný český volejbalista, v minulosti tam hráli například smečaři Jiří Popelka nebo Petr Pešl, který se podílel i na třetím místě v LM 2004. V kádru úřadujícího vicemistra a držitele národního poháru jsou francouzští reprezentační nahrávači Patin a De Kerkgret, smečař Frangolacci, univerzál Ruette, srbský olympijský vítěz Boškan nebo brazilský blokař Sloboda.

"Dlouho jsme nevěděli, jestli vůbec postoupíme, takže je to všechno hrozně rychlé. Mezi těmi dvanácti týmy se nedalo vybírat, jeden kvalitní soupeř vedle druhého a je jasné, že zápasy budou mít ještě větší úroveň než ve skupině," řekl ČTK Tomáš v reakci na los.

O herním projevu, přednostech a slabinách Tours momentálně Tomáš nemá tušení. "Přiznám se, že v tuto chvíli o nich moc nevím. Ale kvalita tam být musí. Teď se pustíme do shánění informací, abychom byli co nejlépe připraveni. Určitě nebudeme favoritem, ale pokusíme se o postup," dodal Tomáš.

Podle Kubaly je Tours hratelný soupeř

Při špionáži by mu mohl být nápomocný Přemysl Kubala, který ve Francii působil. "Tours? To je skvělé. Bude to obrovský zážitek, volejbal je tam pro celý region sportem číslo jedna a i na nejslabší soupeře v lize chodí vyprodaná hala," těšil se Kubala. "Je to navíc hratelnější soupeř než třeba Macerata nebo Treviso. Tu nejslavnější éru má za sebou, byť se pořád řadí vedle Paříže, Poitiers a Cannes do elitní čtyřky ve francouzské lize," sdělil bývalý reprezentační smečař.

Na Francii má Kubala stále hodně kontaktů. Tamní soutěž na dálku pozorně sleduje, a proto i tuší co od soupeře očekávat. "Už to není to Tours, co bylo, když vyhrálo Ligu mistrů. Odešel jim Bulhar Nikolov, který tehdy dělal půlku manšaftu. Ale Ligu mistrů pořád berou hodně prestižně, na rozdíl od jiných klubů, pro které je prioritní úspěch v lize. Kdybych to měl srovnat třeba s Cuneem, které jsme měli ve skupině, tak silní nejsou," tvrdil Kubala, který je připraven pomoci při shánění informací. "Mám tam hodně kamarádů. Ještě jsem s trenérem nemluvil, ale pokud bude zájem, rád nějak pomůžu," dodal Kubala.

Zkušený volejbalista by pro play off mohl být i žolíkem českého mistra. Po zranění kotníku se Kubala chystá na návrat na hřiště. "Příští týden začnu trénovat a proti Českým Budějovicím už bych si na to chtěl sáhnout. Za dva týdny bych mohl být fit," plánoval Kubala.

Kladno se s Tours utkalo loni

Loni se s Tours utkalo v základní skupině Ligy mistrů Kladno. Doma Středočeši prohráli 1:3, ve Francii pak v posledním kole už bez nároku na postup nečekaně zvítězili 3:0. Nyní patří Tours ve francouzské lize až osmé místo, v Lize mistrů si ale tým zajistil postup do play off sedmi výhrami a druhým místem ve skupině A.

Nováček v Lize mistrů Ostrava se s Tours utká 14. února doma, o týden později je na programu odveta ve Francii. Oficiálním termínem zápasů je středa, hrát se však může i v úterý nebo ve čtvrtek. Druhé kolo play off se odehraje v první polovině března, závěrečný turnaj Final Four se v Moskvě uskuteční 31. března a 1. dubna.

Losování - 1. kolo play-off:
DHL Ostrava - Tours VB, VfB Friedrichshafen - Noliko Maaseik, Lannutti Cuneo - Sisley Treviso, Lube Banca Macerata - Panathinaikos Atény, Lokomotiv Bělgorod - Knack Roeselare, Palma Mallorca - Skra Belchatów.

Reklama

Související témata: