Hlavní obsah

Basketbalistky Brna čeká v Evropské lize rozhodující zápas

PÉCS

Basketbalistky Gambrinusu Sika Brno prohrály v odvetném osmifinálovém utkání Evropské ligy v Maďarsku s týmem MiZo Pécs 56:72. O výsledku rozhodla závěrečná čtvrtina, v níž vyšel domácím hráčkám drtivý nápor a šňůrou 24:2 otočily výsledek. Hráčky USK Praha jsou z Evropské ligy již vyřazeny. Vysokoškolačky prohrály i druhý osmifinálový zápas se Spartakem Moskva, kterému v hale na Folimance podlehly 52:67.

Článek

České mistryně sice sahaly po vítězství, po půlhodině hry ještě vedly 51:44, doplatily však na herní výpadek v poslední čtvrtině: tu prohrály nevídaným poměrem 5:28.

V bouřlivém kotli vyšel domácímu týmu vstup do zápasu. Bojovně naladěné basketbalistky Pécse překypovaly dravostí a proti poněkud zakřiknutě hrajícím soupeřkám získaly po čtyřech minutách devítibodový náskok 11:2.

Zlepšená hra v obraně i v podkošovém prostoru ale pomohla českým mistryním rychle vrátit naději. Po přesně zakončených protiútocích snížily Moravanky na rozdíl dvou bodů. Pod košem výborně pracovala Kulichová, která už po osmi minutách získala šest odražených míčů. V závěru první čtvrtiny dodal Brnu klid tříbodový koš Vítečkové.

Takřka neomylná střelba zdálky zdobila hru Brňanek celou druhou čtvrtinu, vedle Vítečkové vynikaly také Žirková a Machová. Za první poločas bylo úspěšných pět z šesti tříbodových střel hostujícího týmu. Maďarky se snažily oplácet stejnou zbraní; nejlépe si v tomto směru vedla hlavní opora Pécse Iványiová, která dala za poločas devět bodů, všechny z tříbodového území. K nájezdům do podkošového prostoru se ale Iványiová přes pozornou brněnskou obranu nedostávala.

I když poločasová devítibodová ztráta maďarského týmu po změně stran narostla po tříbodové střele Nolanové a koši Kulichové v 24. minutě až na rozdíl dvanácti bodů ve prospěch Brňanek (35:47), hráčky Pécse nerezignovaly. Urputnost a tvrdost na hranici únosnosti v osobních soubojích pomohly domácím basketbalistkám otočit výsledek.

Sedmibodový náskok Brna po půlhodině hry se rychle rozplynul. V pekelném diváckém kotli v poslední čtvrtině už dominovaly Maďarky, které drtivým náporem otočily za pět minut výsledek. Hráčky Pécse získávaly agresivní hrou míče a protiútoky bleskově zakončovaly.

Brňanky působily hodně bezradně, ztratily rychlost i koncentraci a už se nevzmohly na odpor. Bodová šňůra 24:2 za pouhých sedm minut zajistila Pécsi nečekaně snadno vítězství.

Stav série je 1:1, rozhodující třetí utkání je na programu ve středu od 20:00 v Brně.

MiZo Pécs - Gambrinus Sika Brno 72:56 (18:20, 33:42, 44:51)
Nejvíce bodů: Béresová 22, Bujdosóvá 14, Iványiová 12, Johnsonová 11 - Žirková 14, Nolanová 9, Vítečková 8, Kulichová 7, Machová 6. Fauly: 18:16. Trestné hody: 12/9 - 12/10. Trojky: 9:6. Diváci: 5000. Stav série: 1:1.

Vysokoškolačky jsou z kola venku

Pražanky sice s vítězem dlouhodobé části Euroligy ještě před poslední čtvrtinou prohrávaly jen o dva body, pak už ale náporu Spartaku neodolaly a jejich sny o dalším účinkování v soutěži se rozplynuly.

Vysokoškolačky tak při své premiérové účasti ve vyřazovacích bojích prestižní klubové soutěže skončily hned v osmifinále, ale zřejmě největšímu favoritovi Evropské ligy  na Folimance překvapivě hodně zkomplikovaly pozici. Svedly tak důstojnou bitvu o setrvání v soutěži, leč s nepovedeným koncem.

Pražanky, kterým chyběla nemocná rozehrávačka Daleyová, hodily za hlavu úterní vysokou porážku o 28 bodů z Moskvy a s ruským velkoklubem držely až do závěrečné čtvrtiny krok. Soupeře zaskočily rychlým vedením 6:0 a Spartak v úvodu působil lehce ospalým dojmem, jako by považoval odvetu jen za formalitu.

Moskevský klub se ale mohl spolehnout na americkou hvězdu Thompsonovou, která zářila už v prvním utkání a hlavně díky jejím 15 bodům Spartak držel v poločase jedenáctibodové vedení. Hostující tým po úvodním tápání a vyrovnané první čtvrtině zpřesnil především hru v útoku, zatímco vysokoškolačky se nadřely na každý koš. V obraně několikrát ulehčily protivníkovi situaci nedůsledným doskokem.

Třetí desetiminutovka patřila v podání USK k tomu nejlepšímu, co pražský tým letos v Eurolize předvedl. Svěřenkyně kouče Lubora Blažka vstup do druhého poločasu zvládly výtečně a třetí čtvrtinu vyhrály 16:7, když se začalo dařit Farrisové, LeDréanové i Mokrošové. Pouhá dvoubodová ztráta před poslední čtvrtinou slibovala velké drama i možné překvapení.

To se však nekonalo, Spartak po výpadku zabral a dalekonosnými pokusy odskočil po pěti minutách na jedenáctibodový rozdíl. Moskvanky měly oproti soupeřkám i mnohem víc sil. Zatímco opory Spartaku si mohly během utkání odpočinout na lavičce, vysokoškolačky zápas odtáhly v podstatě jen v šesti hráčkách. To bylo ve vypjatém závěru citelně znát.

Pět minut před koncem se navíc USK vyfaulovala běloruská střelkyně Volná, což byla pro pražský tým další rána. Závěr se už odehrál zcela v režii moskevského klubu.

Trenér USK Lubor Blažek litoval, že jeho tým v Eurolize v závěru ztratil další nadějně rozehraný zápas. "Ale určitě se nemáme za co stydět, když se podíváme, proti jakému týmu jsme hráli. Neměli jsme co ztratit, holky bojovaly a dřely, ale v závěru už bylo vidět, že jim přece jen chybí síly. Jasně se ukázal rozdíl v kvalitě a šířce obou kádrů. Ale oba zápasy proti Spartaku pro nás byly velmi cenné a přínosné," řekl Blažek na tiskové konferenci.

ZVVZ USK Praha - Spartak Moskva 52:67 (11:11, 26:37, 42:44)
Konečný stav série: 0:2.
Nejvíce bodů: LeDréanová 13, Volná 11, Farrisová 10, Elhotová a Mokrošová po 7 - Thompsonová 17, Taurasiová 13, Bibrzycká 11. Rozhodčí: Zurapovič (Bos.), Javor (Slovin.). Fauly: 18:13. Pět chyb: 35. Volná (USK). Trestné hody: 10/6 - 18/15. Trojky: 4:6. Diváci: 500. Konečný stav série: 0:2.

Reklama

Související témata: