Hlavní obsah

Němečtí házenkáři vyhráli domácí MS

KOLÍN NAD RÝNEM

Házenkáři Německa porazili v nedělním finále mistrovství světa Polsko 29:24 a stali se světovými šampióny. V Kolíně nad Rýnem byli domácí po většinu zápasu lepším celkem, překonali i krizi v polovině druhého poločasu. Podržel je náhradní gólman Bitter, který ve druhém poločase vystřídal zraněného Fritze. Němci se stali mistry světa po devětadvaceti letech.

Článek

Němci hráli páté finále světového šampionátu, v letech 1938 a 1978 se radovali z titulu mistra. Poláky, kterým v hledišti fandil i prezident Lech Kaczynski, čekal nový zážitek. Poprvé v historii hráli velké světové finále, navíc proti domácímu celku. V roce 1982 získali bronzové medaile.

Úvod ale zvládli a v úvodu měli proti soupeři, jehož porazili v základní skupině 27:25, mírně navrch. Na konci první desetiminutovky ale Němci soupeři utekli na pětibrankový rozdíl a beznadějně zaplněná Kölnarena bouřila nadšením. Pak se ale přestalo dařit střelecky i domácím, Hens a Zeitz své pokusy neproměnili a Poláci hrozící náskok soupeře snížili. Hrálo se v obrovském tempu a góly padaly jeden za druhým.

O rychlosti zápasu svědčí dvacet gólů za úvodních dvacet minut, přičemž oba celky ještě dohromady osmkrát ztratily míč a zahodily stejný počet vyložených příležitostí. Po divokém úvodu se situace mírně uklidnila a skóre se už měnilo pomaleji.

Zraněného Fritze skvěle zastoupil Bitter

Po čtyřgólovém vedení v poločase vyšel domácím i start druhého. Ve 35. minutě si ale při zákroku podle dostupných informací vynikající Fritz natrhl sval a do branky musel náhradník Johannes Bitter. Pro oba celky to byl už desátý zápas během sedmnácti dnů, oba postoupily ze semifinále až po druhém prodloužení. A únava se možná na německé jedničce podepsala.

Ve 39. minutě Poláci opakovaně faulovali a museli hrát 105 sekund ve dvojnásobném oslabení. Oslabení ale zvládli famózně, ani jednou neinkasovali a navíc vstřelili jeden gól. Němci chybovali i v ofenzívě a náskok se tenčil. Vysunutá polská obrana nutila soupeře k chybám a z brejků domácí inkasovali.

Němci se ale vzpamatovali a Torsten Jansen soupeře definitivně zlomil. Poslední pětiminutovku si už domácí vedení pohlídali a spustili tak gejzír oslav, které budou po celém Německu trvat dlouho.

Domácí kouč Heiner Brandt se tak stal prvním mužem na světě, který dokázal získat titul mistra světa jako hráč i trenér. Tomuto milníku byl německý trenér blízko v roce 2003, jeho svěřenci ale prohráli ve finále. Bronz vybojovali překvapivě Dánové, kteří porazili Francii 34:27.

Finále:
Německo - Polsko 29:24 (17:13)
Branky: Jansen 8/1, Hens 6, Kraus 4, Kehrmann 4, Zeitz 3, Glandorf 2, Klimovets 1, Schwarzer 1, Fritz, Bitter, Kaufmann, Roggisch, Klein, Baur - Tkaczyk 5, Jurasik 5, Bielecki 3, B. Jurecki 2, Tluczynski 2/2, Jachlewski 1, Siodmiak 1, M. Jurecki 1, K. Lijewski 1, Wleklak 1, Kuptel 1, M. Lijewski 1, Szmal, Weiner. Rozhodčí: Bord, Buy (oba Fr.). Vyloučení: 1:3. Sedmimetrové hody: 2/1 - 2/2. Diváci: 19 000.
O 3. místo:
Francie - Dánsko 27:34 (15:21)
Konečné pořadí MS 2007:
1. Německo, 2. Polsko, 3. Dánsko, 4. Francie, 5. Chorvatsko, 6. Rusko, 7. Španělsko, 8. Island, 9. Maďarsko, 10. Slovinsko, 11. Tunisko, 12. ČR, 13. Norsko, 14. Ukrajina, 15. Korea, 16. Argentina, 17. Egypt, 18. Kuvajt, 19. Brazílie, 20. Maroko, 21. Angola, 22. Grónsko, 23. Katar, 24. Austrálie.

Reklama

Související témata: