Hlavní obsah

Nowitzki dotáhl Dallas k osmému vítězství za sebou

NEW YORK

Německý basketbalista Dirk Nowitzki byl ústřední postavou Dallasu v úterním utkání zámořské NBA, v němž vedoucí tým soutěže dosáhl osmého vítězství za sebou. V duelu na půdě Milwaukee zaznamenal 38 bodů, jedenáct doskoků a osm asistencí a výrazně se zasloužil o obrat v zápase, v jehož druhém poločase Mavericks dotahovali šestnáctibodový náskok domácích.

Článek

Trenér Dallasu Avery Johnson se po zápase svěřil, že Nowitzkého počínání chvílemi jen bez dechu sleduje. "Je neuvěřitelný. Někdy se na něj jenom dívám, je ohromný," opěvoval svého svěřence.

Mavericks však málem po sedmi výhrách za sebou prohráli. Zachránilo je až vítězství 28:11 v závěrečné čtvrtině, k němuž jim však výrazně pomohli sami domácí hráči. Ti šestkrát ztratili míč a v posledních sedmi minutách ani jednou nedali koš z pole. Čtyřiašedesát sekund před koncem se tak favorit vůbec poprvé v utkání dostal do vedení a už ho udržel. "Musíme začít dřív. Zvlášť na soupeřových hřištích nechcete, aby vedli o šestnáct," varoval německý hrdina zápasu.

Riley se vrátí do Miami

Basketbalisté Miami se těsně před duelem s Portlandem dozvěděli, že se na jejich lavičku příští týden vrátí Pat Riley. Jednašedesátiletý kouč týmu chyběl od začátku roku a během šestitýdenní zdravotní pauzy absolvoval operaci kolena a kyčelního kloubu. "Cítím se dobře, takže jdu do toho," prohlásil Riley.

Ve 22 zápasech ho zastoupil Rot Rothstein, který se s pozicí dočasného kouče rozloučil výhrou 104:85 nad Portlandem. Tu v závěrečné čtvrtině prakticky sám zařídil Dwyane Wade, který v poslední dvanáctiminutovce zaznamenal 16 ze svých 35 bodů. To bylo o jeden více, než v této části hry dal celý hostující tým.

Nejlepším střelcem dne byl s 39 body Ron Artest, který si vyrovnal životní maximum. Jeho Sacramento však nakonec v prodloužení podlehlo Houstonu 104:109. V domácím dresu se tři čtvrtiny trápil Tracy McGrady, ale pak se vzchopil a dvanácti body v posledních čtyřech minutách normální hrací doby vykřesal naději. "Věděl jsem, že se trápím, proto jsem chtěl zaútočit v poslední čtvrtině," komentoval svůj výkon Wade, jenž netrefil devět ze svých prvních čtrnácti střel.

Výsledky:
New Jersey - San Antonio 82:107, Miami - Portland 104:85, Milwaukee - Dallas 93:99, Los Angeles Lakers - New York 106:107, Chicago - Toronto 111:112, Houston - Sacramento 109:104 po prodl., Memphis - New Orleans 108:104.

Reklama