Hlavní obsah

Volejbalisté Ostravy podlehli francouzskému Tours

OSTRAVA

Volejbalisté DHL Ostrava nezvládli vstup do play-off Ligy mistrů, když doma podlehli francouzskému Tours VB 1:3. Favorizovaný soupeř hostitelům povolil první set, ale pak vylepšil zejména podání a třemi vyhranými sadami utkání otočil na svou stranu. Tours má nyní blíže k postupu, který může příští středu zpečetit v domácí odvetě.

Článek

Bezvadným blokem si Ostravané odemkli cestu k výhře v prvním setu. Favorit ze začátku pokulhával za soupeřem téměř ve všech činnostech, ale nejvíce rezonoval rozdíl na bloku, a tím pádem i v úspěšnosti útoku. Hosté se nedokázali prosadit, nezabrala ani výměna univerzála Guemmadiho za Patina, profesorský přístup za 21 minut zaplatili ztrátou celé sady.

Se změnou stran doznala ostré proměny i hra francouzského klubu. Hosté výrazně zlepšili servis, kterým otupili ofenzivní sílu Ostravských. Ti dopláceli na mizerný příjem, nedokázali si přihrát a od druhého setu se jim vývoj zcela vymkl z rukou. Předloňský vítěz Ligy mistrů postupem doby do detailu přečetl šablonu ostravského útoku. Francouzské dvojbloky chvílemi úplně vygumovaly smečaře DHL a efektivitu domácího útoku v třetí sadě srazily až na bídných 14 procent.

Český mistr už zápas nedokázal zachránit, přestože v závěru ho univerzál Konečný postavil zpátky na zem. Domácí ve čtvrtém setu ještě vedli 11:6, ale pak je soupeř opět zatlačil podáním, uhrál pět míčů za sebou a v koncovce už nic neponechal náhodě.

Klíč byl v plachtícím servisu

"Rozehráli jsme to dobře, ale připadalo mi to strašně jednoduché. Od druhého setu už to byl jiný zápas. Soupeř změnil podání a my jsme si po něm nedokázali pořádně přihrát. Dostali nás od sítě, my jsme se zvedli až ve čtvrtém setu, ale už to nestačilo," řekl novinářům trenér Ostravy Jaroslav Tomáš.

Servis, to byl i podle hostujícího kouče Veljka Bašiče klíč k obratu. "Změnili jsme ho ze skákaného na plachtící, tím jsme se dostali do hry," přiznal Bašič. "V prvním setu to s námi ale vůbec nevypadalo dobře. Pak jsme se ale zlepšili i na bloku, a když jsme vyhráli druhou sadu, už jsme utkání nepustili," doplnil Bašič.

Jako postupující tým se však Tours ještě necítí. "Jsme favorité a máme výhodu, že budeme hrát doma. Věřím, že postoupíme, ale to musíme i v odvetě zahrát tak jako dnes v posledních třech setech," podotkl Bašič.

Ostrava bude mít ve Francii přetěžký úkol - vyhrát přinejmenším 3:1. "Bude to hodně těžké, ale stát se může cokoliv," řekl Tomáš. Kapitán Přemysl Kubala tvrdil, že tým se musí vyvarovat hlavně nepřesností. "Dneska jsme od druhého setu udělali mnoho chyb na to, abychom takového soupeře mohli porazit," upozornil Kubala.

DHL Ostrava - Tours VB 1:3 (19, -19, -13, -19)
Rozhodčí: Notaerts (Belg.), Georgiev (Bulh.). Čas: 88 minut. Diváci: 2300.
Sestavy:
Ostrava: Zaťko, Burrow, Cerha, Konečný, M. Tomáš, Jedlička, libero Správka - Kubala, Ching, Kadlc, Kozák.
Tours: Dessources, De Kergret, Guemmadi, Sloboda, Hachemi, Boškan, libero Frangolacci - Patin.

Reklama

Související témata: