Hlavní obsah

Sáblíková vyhrála v Erfurtu závod SP na 5000 m

Dva týdny po historicky prvním triumfu vyhrála rychlobruslařka Martina Sáblíková ve Světovém poháru znovu. V německém Erfurtu v neděli zvítězila v závodu na 5000 metrů a má na dosah další velký úspěch - celkové vítězství v seriálu na dlouhých tratích.

Článek

Před závěrečným dílem v Calgary, který se uskuteční začátkem března, vede Sáblíková o 78 bodů před německou legendou Claudií Pechsteinovou.

Devatenáctiletá česká závodnice v Erfurtu časem 6:50,39 minuty vylepšila o téměř 19 sekund rekord dráhy, který dosud držela Pechsteinová, jež skončila druhá se ztrátou sedmi vteřin.

O 3,48 sekundy zaostala Sáblíková za světovým rekordem, který před pěti lety vytvořila rovněž slavná německá rychlobruslařka. Česká mistryně Evropy ve víceboji jela v předposlední rozjížďce s Nizozemkou Renate Groenewoldovou, kterou porazila o téměř třináct sekund.

Po nich se vydaly na trať Kanaďanka Kristina Grovesová s Pechsteinovou, která se ve své oblíbené disciplíně krátce před 35. narozeninami musela spokojit s druhým místem.

Sáblíková: Každé vítězství je krásné

"Byl to docela dobrý závod, i když první tři kola jsem se nemohla rozjet. Bolely mě nohy, ale pak jsem se srovnala," řekla Sáblíková v telefonickém rozhovoru s ČTK.

Tentokrát se na start postavila jako největší favoritka, takže její prvenství nebylo tak překvapivé jako v Turíně na tříkilometrové trati. "Určitě to bylo jiné, ale každé vítězství je krásné," podotkla devatenáctiletá závodnice

V posledním závodě SP budou ve hře dvojnásobné body. I tak chce Sáblíková vedení v seriálu udržet. "Určitě by bylo smutné, kdybych první místo neudržela. Stát se ale může všechno."

"Uvidíme, jak mi tři kilometry sednou a jak se na mě projeví časový posun," uvedla Sáblíková. V pondělí se vrátí domů do Žďáru nad Sázavou a hned v úterý odletí společně s trenérem Petrem Novákem do zámoří. Trenér Novák plánuje útok na světový rekord

"Času na aklimatizaci bychom měli mít dost. Ve stejný den jako my tam například letí i výprava Holanďanů," řekla čtvrtá žena z olympijských her v Turíně. Do finále SP se kvalifikovala i její reprezentační kolegyně Andrea Jirků, která dojela pátá v B-divizi. Tu však ještě před závěrem SP čeká juniorské mistrovství světa v Rakousku.

Světový šampionát čeká i Sáblíkovou, týden po závodech v Calgary se bude v Salt Lake City bojovat o medaile na jednotlivých tratí a česká reprezentantka bude patřit mezi žhavé adeptky na nejvyšší posty na 3000 a 5000 metrů.

Podle kouče Nováka by měla útočit i na světový rekord. "Čekají nás poslední tři týdny v sezóně, což je škoda. Klidně bych jezdila dál. Když se daří, je to krásné," prohlásila Sáblíková.

Muži:
1500 m: 1. Fabris (It.) 1:45,50, 2. Wennemars 1:45,82, 3. Tuitert (oba Niz.) 1:46,60, ...divize B: 20. Sáblík (ČR) 1:56,54.
Pořadí SP (po 5 ze 6 závodů):
1. Fabris 440 b., 2. Wennemars 440, 3. Lalenkov (Rus.) 217.
Ženy:
5000 m: 1. Sáblíková (ČR) 6:50,39, 2. Pechsteinová 6:57,68, 3. Anschützová-Thomsová (obě Něm.) 7:00,49, ...divize B: 5. Jirků (ČR) 7:13,76.
Pořadí SP (po 5 ze 6 závodů):
1. Sáblíková 390, 2. Pechsteinová 312, 3. Groenewoldová (Niz.) 310, ...22. Jirků 57.

Reklama