Hlavní obsah

Brňanky vykročily v Moskvě do Final Four

Basketbalistky Gambrinusu Sika Brno v úterním prvním zápase čtvrtfinále Evropské ligy zvítězily na hřišti Spartaku Moskva 73:58 a pokud v páteční domácí odvetě znovu vyhrají, popáté za sebou se probojují do Final Four nejprestižnější evropské klubové soutěže. Hlavní podíl na triumfu obhájkyň loňského euroligového vítězství měla Eva Vítečková, autorka 33 bodů včetně sedmi trojek.

Článek

Spartak, vítěz základní části Evropské ligy, byl sice před sérií s Brnem považován za mírného favorita, ale po úterním kolapsu je ruský velkoklub na pokraji vyřazení. Naopak Brňanky se v Moskvě vzepjaly zřejmě k nejlepšímu výkonu v sezóně, především ve druhém poločase soupeře jasně přehráli a jsou na nejlepší cestě do elitní čtyřky. Zároveň mohou pomstít svého rivala z domácí soutěže USK Praha, který v osmifinále s moskevským klubem vypadl.

Brňanky po cenném vítězství velebí hlavně reprezentantku Vítečkovou, která ve zlomových situacích prokázala pevné nervy a úspěšnými pokusy z dálky nahlodala sebevědomí hvězd moskevského týmu. České šampiónky uspěly i přesto, že do zápasu trenér Jan Bobrovský nasadil pouze sedm hráček. Ty ale předvedly výkon na hranici možností, rozehrávačka Nolanová k 17 bodům přidala osm doskoků a šest asistencí, kapitánka Machová zase nasbírala sedm bodů, devět doskoků a osm nahrávek.

Zaváhaly jen ve druhé desetiminutovce

Už úvod utkání naznačil, že Brno čeká velký den. Kanonýrka Vítečková v první čtvrtině zaznamenala dvě trojky a celkem deset bodů a výrazně přispěla k vedení 22:10. Ve druhé desetiminutovce si hostující tým vybral jedinou slabší chvilku v celém zápase, když Spartak téměř zlikvidoval manko z úvodu. Činila se hlavně Američanka Thompsonová, autorka čtrnácti bodů, naopak Brňanky tři minuty nenašly cestu ke koši a jejich náskok se téměř rozplynul. V poločase měly k dobru jen dva body.

Zápas se ve prospěch Brna začal lámat krátce po začátku třetí čtvrtiny, v níž neudržitelná Vítečková nastřílela dvanáct bodů. Bobrovského týmu se povedla šestibodová šňůra, naopak Spartak přes čtyři minuty nezaznamenal jediný bod a Brno nekompromisně vyrazilo vstříc vítězství. I přesto, že přišlo o pivotku Kulichovou, která nasbírala pět faulů, a zbytek zápasu muselo odehrát jen šest brněnských hráček.

Těsně před koncem třetí čtvrtiny přidala Vítečková další důležitou trojku, která znamenala vedení 55:45. V závěrečné desetiminutovce už Brno s přehledem pohlídalo náskok, který nikdy neklesl pod deset bodů. Poslední minuty se už odehrály zcela v režii českých mistryň. Ty si před pátečním duelem notně zvedly sebevědomí, v Brně se bude hrát od 17:00.

Euroliga basketbalistek - čtvrtfinále, 1. zápas
Spartak Moskva - Gambrinus Sika Brno 58:73 (10:22, 31:33, 45:57)
Nejvíce bodů: Thompsonová 19, Taurasiová 14 - Vítečková 33, Nolanová 17, Veselá 10. Rozhodčí: Latisevs (Lot.), Calik (Pol.). Fauly: 12:17. 5 chyb: Kulichová (Brno). Trestné hody: 15/11 - 13/11. Trojky: 5:8. Diváci: 3500. Stav série: 0:1.
Ostatní výsledky - 1. čtvrtfinále:
CSKA Samara - Šoproň 75:62 (33:32), Bourges - Vilnius 66:60 (29:33), Fenerbahce Istanbul - Valencie 69:67 (33:41).

Reklama