Hlavní obsah

Brno v Eurolize doplatilo na úzký kádr a kolísavou formu

BRNO

Čtyřikrát po sobě bojovaly brněnské basketbalistky o vítězství v Evropské lize, tentokrát se ale obhájkyň triumfu závěrečné bitvy týkat nebudou. Čtvrtfinálová partie se Spartakem Moskva odhalila letošní největší slabiny neomezených českých vládkyň.

Článek

Ty doplatily především na úzký kádr a přetížení opor, jež byly už od zářijového světového šampionátu v Brazílii v plném zápřahu. V rozhodujících okamžicích sezóny se pak nepotkaly s optimální formou.

V Brně prý ale ponurá atmosféra nevládne, vedení klubu se chce z letošní sezony poučit a co možná nejrychleji se zase vrátit do boje o nejvyšší příčky. "Ve sportu se to stává, úspěchy někdy nahradí horší období. Nás to potkalo letos, musíme umět přijímat i porážky, nelze přece počítat s tím, že se pokaždé dostaneme mezi nejlepší čtyři týmy Evropy," řekl ČTK manažer klubu Jiří Hamza. "Ale rozhodně nechceme vyklízet pozice. V příští sezóně zase chceme hrát o nejvyšší místa," uvedl.

Zatímco loni Brňanky poprvé v historii zvedaly v domácím prostředí nad hlavy trofej pro euroligové vítězky, nyní euforii po nejúspěšnější sezóně v historii vystřídalo nenaplněné očekávání. Tým kouče Jana Bobrovského byl finálové účasti blízko, ale v odvetě čtvrtfinále na domácí palubovce nenavázal na senzační výhru z Moskvy a Spartak následně sérii dvěma vítězstvími otočil.

 Nepostup ekonomiku klubu neohrozí

"Ale rozhodně z toho neděláme žádnou katastrofu. Klub je stabilizovaný, to, že jsme letos nepostoupili, se ani nijak nepromítne v naší ekonomice. Máme s našimi partnery uzavřené dlouhodobé smlouvy, letošní sezóna na tom nic nezmění," řekl Hamza.

Příčiny letošního útlumu brněnské továrny na úspěchy se dají hledat v několika rovinách. Na rozdíl od loňska se především výrazně zúžil hráčský kádr. Očekávané výkony neodvedla druhá americká hráčka Sophia Youngová, která po zranění kolena v Brně ani nedokončila sezónu a klub předčasně opustila. Kvůli přetržené achillovce vypadla v únoru až do konce sezóny také Slovenka Alena Kováčová a během roku několik týdnů chyběla s operovaným loktem i reprezentační pivotka Petra Kulichová.

Ta se sice dokázala do hry vrátit, ale před středeční čtvrtfinálovou odvetou v Moskvě zase onemocněla angínou další reprezentantka Jana Veselá a kouč Bobrovský tak mohl točit pouhých šest hráček. V porovnání s nabitou sestavou Spartaku to byl propastný rozdíl, v klíčových situacích unavené Brňanky nedokázaly odolat tlaku milionářského klubu z Moskvy, který se mohl spolehnout na širokou a vyrovnanou lavičku. "Kdybychom měli k dispozici Youngovou, Veselou a Kováčovou, tak si dovolím tvrdit, že bychom Spartak vyřadili. Přece jenom jde o hráčky, které kdykoliv mohou naskočit do hry," prohlásil Hamza.

Hráčky Brna jsou i základem reprezentace 

Výkonnostní pokles způsobilo i přílišné vytížení českých reprezentantek, které se po zářijovém mistrovství světa potýkaly se ztrátou formy a v klubu si příliš odpočinout nemohly, protože za ně zatím neexistuje náhrada. Postupně se přestalo dařit kapitánce Haně Machové, střelecká opora Eva Vítečková střídala skvělá představení s hluchými úseky, hledala se Veselá a ani podkošové hráčky Kulichová s Ivanou Večeřovou neodváděly nadprůměrné výkony.

Hráčkám Gambrinusu viditelně chyběly lehkost a loňská pohoda. Dokázaly sice odehrát výborné pasáže zápasů, třeba jako v úvodním čtvrtfinálovém duelu v Brně, které ale střídaly s propadáky. Krize v Evropské lize vyvrcholila na sklonku roku, kdy Brno prohrálo tři zápasy po sobě, což se týmu dlouho nestalo.

Výkonnostní pokles se projevil i v české lize, kde Brňanky po klopýtnutí v Praze s USK přišly o sérii devítileté neporazitelnosti. "Z letošní sezóny se poučíme, na příští rok chceme mít širší kádr, ale nemůžeme bezmyšlenkovitě vyhazovat peníze jako ruské kluby. Ale něco už vymyšleného máme, dokonce už jsme uzavřeli nějaké smlouvy. V příštím roce chceme být zase silnější," řekl Hamza.

Reklama