Hlavní obsah

Souboj nejlepších týmů zámořské NBA rozhodlo až druhé prodloužení

NEW YORK

Až v druhém prodloužení se rozhodlo o vítězi středečního zápasu dvou nejlepších celků basketbalové NBA. Lídr zámořské soutěže Dallas utrpěl druhou porážku za sebou, když doma podlehl Phoenixu 127:129. Na domácí palubovce přitom Mavericks prohráli po 23 zápasech, naposledy se jim to stalo loni v prosinci.

Foto: (AP Photo/David Zalubowski)

Nejužitečnější hráč posledních dvou sezón NBA Steve Nash.

Článek

Dallas má nejdelší sérii porážek od začátku sezóny, kdy nevyhrál čtyřikrát za sebou. Kouč jeho středečního přemožitele Mike D'Antoni si však nemyslí, že by byli Mavericks v krizi. "Možná už neprohrají další dva ani do konce sezóny," řekl trenér Suns.

Hrdinou závěrečné minuty normální hrací doby byl hostující rozehrávač Steve Nash. Dvojnásobný nejužitečnější hráč soutěže během šedesáti sekund zaznamenal deset bodů včetně trojky, která 2,7 vteřiny před koncem srovnala skóre. Celkem si kanadský rozehrávač zapsal do statistik 32 bodů a 16 asistencí. Nejlepším střelcem utkání byl s 41 body jeho spoluhráč Amare Stoudemire.

Zápas měl poněkud divoký průběh. Dallas především díky svému lídrovi Dirku Nowitzkému, který nastřílel 30 bodů a přidal 16 doskoků, smazal šestnáctibodovou ztrátu a po třetí čtvrtině vedl o patnáct bodů. Do závěrečné dvanáctiminutovky však raketově vstoupil Phoenix, jehož hráči trefili osm střel za sebou a deset z dvanácti.

Indiana Pacers prohrála jedenácté utkání v řadě 

Vedle výborného výkonu hostů však ve vypjaté koncovce hrály důležitou roli také čtyři neproměněné šestky Dallasu, dvakrát se netrefil Nowitzki. "Bylo trochu zklamání, že jsme nevyhráli, ale dostaneme se z toho," komentoval porážku s 33 body nejlepší střelec domácích Jerry Stackhouse.

V dresu Indiany se po třízápasové pauze zaviněné zraněním levého kolena objevil Jermaine O'Neal, ale ani jeho 24 bodů a sedm doskoků nezabránilo jedenácté porážce za sebou. Tentokrát Pacers podlehli 96:112 Washingtonu. "Musíme začít hrát v obraně," komentoval zápas O'Neal. Trenér Rick Carlisle jeho výkon ocenil. "Nebyl jsem si jistý, zda bude hrát. Myslím si, že hrál výjimečně dobře na to, že byl týden mimo hru," uvedl.

Indiana vyhrála naposledy 21. února, kdy porazila Milwaukee. Její rozehrávač Mike Dunleavy se svěřil, že podobnou černou sérii ještě nikdy nezažil. "Když série porážek nekončí, musíte to zlomit. Bude to od nás vyžadovat velké nasazení a skvělý výkon. Dnes hrál Washington dobře a byl lepší než my. Ale my teď musíme najít způsob, jak se z toho dostat," řekl.

Výsledky NBA:
Toronto - New York 104:94, Philadelphia - Chicago 87:88, Charlotte - Sacramento 111:108, Orlando - Utah 101:90, Portland - Detroit 75:87, Boston - Atlanta 109:88, Memphis - Cleveland 96:118, Houston - LA Clippers 109:105, Dallas - Phoenix 127:129 po 2. prodl., Indiana - Washington 96:112.

Reklama