Hlavní obsah

Potvrzeno: Hašek se vrací do NHL

Legendární hokejový brankář Dominik Hašek se rozhodl po jednoroční pauze pokračovat v kariéře v zámořské NHL. "Dobil jsem baterky a stále cítím, že mohu hokeji něco přinést," odůvodnil své rozhodnutí Hašek.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Dominik Hašek chce opět do branky Detroitu.

Článek

Hašek konečný verdikt oznámil v telefonickém rozhovoru do Detroitu. Šestinásobný držitel Vezinovy trofeje by rád hrál v městě motorů. "Těším se na obnovenou spolupráci se svými někdejšími spoluhráči," řekl osmatřicetiletý gólman pro internetovou stránku Rudých křídel. Současně ale připustil, že rozhodnutí není v jeho rukách: "Záleží na vedení klubu."

Co s exkluzivní brankářskou dvojicí?

Detroitu tak nastává perná práce. Musí totiž paradoxně vyřešit právě otázku gólmanů. V týmu se nyní scházejí dvě brankářské osobnosti, z nichž každá má smlouvu na osm miliónů dolarů. Takové výdaje jen za brankáře si nemůže dovolit ani tak bohatý celek, jakým Red Wings jsou.

Generální manažer Ken Holland se proto pokusí jednoho ze svých nadstandardně placených gólmanů vyměnit. Šestatřicetiletý Curtis Joseph, který přišel do Detroitu loni v létě jako náhrada za Haška, má ve svém kontraktu klauzuli, která říká, že nemůže být bez svého souhlasu vyměněn. Přesto už o něj projevily zájem St. Louis a New York Rangers. Stejně tak i o vracejícího se Dominátora, na něhož Detroit na začátku července uplatnil opci.

Vedení klubu znalo Haškovo rozhodnutí již v pondělí večer, podle Hollandových slov ale zatím ještě nezahájilo jednání o výměně některého z brankářů. "Víme, co chceme udělat, ale zatím jsme nic nepodnikli," řekl Holland. Ten zároveň vyhlásil bobříka mlčení do doby, než bude vše upečeno.

Není výjimkou

Podobná rozhodnutí, jaké učinil Dominik Hašek, nejsou v zámořském hokeji žádnou výjimkou. Zatím posledním hvězdným comebackem byl návrat Maria Lemieuxe do kádru Pittsburghu v roce 2000. Dnes 37letý kapitán Tučňáků tehdy obul brusle po tříapůlleté pauze, protože mu chyběl soutěžní duch ligy. I přes trvalé zdravotní problémy se stal opět jedním z nejlepších hráčů soutěže.

Obdivuhodné jsou i peripetie legendárního Gordieho Howea. Pětadvacet let byl hokejovou ikonou v Detroitu, aby se s kariérou rozloučil v roce 1971. Dlouho ale čtyřnásobný držitel Stanley Cupu a majitel šesti Hart Trophy a Art Ross Trophy bez hokeje nevydržel.

V roce 1973 oblékl dres Houston Aeros z WHA a hrál v jednom útoku se svými syny Markem a Martym. V sezóně 1979/80 pak nastoupil opět i v NHL. V 51 letech odehrál za Hartford všech osmdesát zápasů a byl sedmým nejproduktivnějším hráčem týmu.

:. ANKETA: Odehraje Dominik Hašek alespoň část úvodního utkání Detroitu v nadcházející sezóně? Hlasujte v anketě na konci článku.

Nejen hokej

Návraty a prodlužování kariéry se ale nevyhýbají ani ostatním sportům. Dvakrát, podobně jako Hašek, například oznámil konec aktivní činnosti basketbalista Michael Jordan, aby se pokaždé na palubovku NBA vrátil. Zřejmě definitivně zakončil letos 40letý legendární hráč své působení v dresu Washingtonu Wizards.

S odchodem do sportovního důchodu otálejí i někteří tenisté. Příkladem za všechny je 46letá Američanka českého původu Martina Navrátilová, která o uplynulém víkendu nadchla fanoušky ve Wimbledonu, když si ve smíšené čtyřhře spolu s Indem Paesem dokráčela pro dvacáté vítězství v All England Clubu.

DOMINIK HAŠEK
Narozen 29. ledna 1965 v Pardubicích jako Dominik Kaštánek, v roce 1974 přijal jméno podle adoptivního otce Jana Haška. V čs. lize začal nastupovat v roce 1981, v dresu Pardubic ji dvakrát vyhrál (1987, 1989).
HAŠEK V REPREZENTACI
V únoru 1983 chytá jako nejmladší brankář čs. historie v reprezentačním debutu proti Švédsku (2:3), je nominován jako dvojka na MS, kde národní tým vybojoval stříbro, 3x získal bronz (1978, 1989, 1990). V roce 1985 je až gólmanem č. 3 a o zlato z Prahy tak přišel. V roce 1987 vyhlášen nejlepším gólmanem MS a v All-stars, totéž rok 1989. Do reprezentačního dresu se vrací při OH v Naganu, kde se svým strhujícím výkonem stává národním hrdinou. O čtyři roky později se loučí s reprezentačním dresem, v němž celkem odchytal 134 utkání, čtvrtfinálovou porážkou na ZOH v Salt Lake City.
HAŠEK V NHL
V roce 1983 draftován Chicagem Blackhawks jako 199. v pořadí. Do Chicaga odchází v roce 1990, začíná na farmě v Indianapolis. V roce 1992 vyměněn do Buffala, v sezóně 1993/94 nahradil Granta Fuhra v roli jedničky. Šestinásobným držitelem Vezinovy trofeje pro nejlepšího brankáře NHL (1994, 1995, 1997, 1998, 1999 a 2001), dvakrát též Jennings Trophy pro gólmany týmu s nejmenším počtem obdržených branek (1994, 2001). V roce 1998 obdržel jako první brankář historie NHL podruhé v řadě Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče soutěže, v letech 1997-98 dostal také Lester B. Pearson Award, o jejímž nositeli rozhodují sami hráči. V roce 1998 podepsal s Buffalem smlouvu na tři roky za 23 miliónů dolarů a stal se nejlépe placeným brankářem NHL. V roce 1999 oznamuje, že po sezóně s hokejem končí, v únoru 2000 se rozhoduje setrvat ještě rok. V červnu 2001 vyměněn do Detroitu za Vjačeslava Kozlova, za rok s Rudými křídly vyhrál Stanleyův pohár a oznámil definitivní ukončení kariéry. V NHL odchytal 581 utkání v základní části a 97 v play-off.
HAŠEK - VÝTRŽNÍK
Píše se rok 1995, Hašek na předměstí Buffala překročil povolenou rychlost o 56 km/h a v krvi měl 1,3 promile alkoholu. V roce 1997 natrhl límec novináře Buffalo News Jima Kelleyho, jenž ho obvinil, že předstírá zranění kolena. V dubnu 2003 při amatérském hokejovém turnaji Card Cup v Mladé Boleslavi sekl hokejkou protihráče do kolena a 18. května při ligovém utkání v inline hokeji napadl a zranil protihráče, který musel být odvezen do nemocnice s otřesem mozku; případ šetří policie, Hašek obdržel sdělení o obvinění.

Reklama

Související témata: