Hlavní obsah

Chicago a Golden State se vytáhly v NBA proti favoritům

NEW YORK

Basketbalisté Chicaga a Golden State ve čtvrtek zastínili v NBA favorizované soupeře. Chicago dovedl Kirk Hinrich dvěma proměněnými trestnými hody v posledních sekundách k výhře nad lídrem Východní konference Detroitem 83:81, Golden State porazilo už jistého divizního šampióna Phoenix 124:119. V dresu vítězů si Jason Richardson vytvořil 36 body osobní maximum v sezóně a osmi trojkami se postaral dokonce o klubový rekord.

Foto: AP Photo/Ben Margot

Jason Richardson z týmu Golden State Warriors.

Článek

Hinrich dostal možnost házet necelé tři sekundy před sirénou tři trestné hody poté, co ho při pokusu o tříbodový koš fauloval Carlos Delfino. "Mrzí mě to, protože se mi tohle nestalo poprvé. Musím to zvládat lépe," kál se Delfino. Hinrich sice první pokus minul, ale další dva proměnil a rozhodl. "Věděl jsem, že mám tři hody, takže jsem čekal, že to vyjde," uvedl hráč Chicaga.

Bulls vyhráli jedenáctý zápas z posledních čtrnácti a stíhají v tabulce Cleveland, před který by se rádi dostali kvůli lepšímu nasazení pro play off. "Sledujeme tabulku každý den. V sobotu s Clevelandem hrajeme, ale teď je pro nás důležitý každý zápas," uvedl Ben Gordon, jenž byl s 25 body nejlepším střelcem Chicaga v utkání.

V dresu Golden State se vedle Richardsona dařilo i dalším oporám. Stephen Jackson dal 29 bodů a Baron Davis zaznamenal 21 bodů, 12 asistencí a osm doskoků. Jejich tým zasypal soupeře už v první čtvrtině 45 body, čímž vytvořil rekord této sezóny. Ve třetí části vedli domácí až o 25 bodů a vítězstvím posílili své naděje na první účast v play off od roku 1994. Nyní jsou Warriors v Západní konferenci devátí za LA Clippers.

"Hráli jsme moc opatrně. Oni bojují o osmé místo, zatímco my nemusíme," vysvětloval si porážku kouč Phoenixu Mike D'Antoni. "Všechno jim vycházelo, všem jejich hráčům. Ten zápas se jim prostě povedl. Snaží se postoupit a myslím, že jim to vyjde," řekl Leandro Barbosa, jehož 27 bodů Phoenix od porážky nezachránilo.

Memphis zůstával do čtvrtka posledním týmem, který v této sezóně nedokázal vyhrát dva zápasy po sobě. Vítězstvím v Portlandu 96:92 se nejhorší mužstvo soutěže této nálepky zbavilo. Grizzlies tak navázali na překvapivý úterní úspěch proti Los Angeles Lakers. Portlandu nepomohl ani životní střelecký výkon Zacha Randolpha, jenž nasbíral 43 bodů, k nimž přidal ještě 17 doskoků.

Výsledky NBA:
Chicago - Detroit 83:81, Golden State - Phoenix 124:119, Portland - Memphis 92:96.

Reklama