Hlavní obsah

České basketbalové hvězdy porazily v exhibici výběr světa

DĚČÍN

V českém basketbalovém Utkání hvězd se po třech letech radoval z výhry výběr nejlepších českých ligových hráčů, který v úterý v Děčíně porazil elitní zahraniční posily 123:121. Uvolněný zápas rozhodl dvě vteřiny před koncem přesným trojkovým pokusem nymburský kapitán Ladislav Sokolovský a Češi se tak po dvou nezdarech proti svým rivalům dočkali úspěchu. V doprovodných anketách se stal nejlepším smečařem Pavel Englický z Nymburka, trojkařům vládl Lamar Butler z Prostějova.

Článek

Utkání hvězd, z nějž se na poslední chvíli kvůli zranění omluvil vítěz diváckého hlasování Petr Benda z A Plus Brno, se do Děčína vrátilo po dvou letech. Právě na severu Čech začala vítězná šňůra zahraničních hvězd. Exhibice také dnes nabídla divákům uvolněnou podívanou, ofenzivní smršť, řadu technických fines a především souboj, v němž prakticky neexistovaly obrany.

Důkazem bylo 69 nastřílených bodů během první čtvrtiny, první faul v utkání rozhodčí odpískali Amesovi až na začátku druhé čtvrtiny. "O obrany dnes nešlo, chtěli jsme divákům nabídnout basket, kterého si během sezony neužijí," poukázal slovenský podkošový hráč Radoslav Rančík na urputné ligové bitvy.

K té se dnešní exhibice nepřiblížila ani vzdáleně. Na lavičce výběru světa se třeba uvolněně usmíval nymburský kouč Muli Kacurin, jindy zachmuřený a maximálně soustředěný na zápas. Liberecký Lukáš Kraus se nebál prohodit míč za zády bránící pardubické hvězdy Amese, hráči se vyžívali při smečích, obrovitý Jiří Trnka se odhodlal k úspěšnému tříbodovému pokusu a Levell Sanders zvedl vyprodanou halu ze sedadel, když na konci první čtvrtiny s klaksonem přesně zacílil téměř od poloviny hřiště. Diváky nerozhodilo ani to, že oba týmy nastoupily v takřka stejných dresech v zeleno-černé kombinaci.

"Myslím, že si to všichni museli užít. Dnes to ani nebylo o koučování. Šlo o to, aby člověk pozoroval velké hvězdy a vnímal skvělou atmosféru," uvedl Pavel Budínský, lodivod domácího Děčína, podle kterého dnes výsledek nebyl tolik podstatný. "Ale trošku hecování před zápasem přece jenom bylo," všiml si Budínský rivality kamarádů z klubů, z nichž se dnes na chvíli stali soupeři.

Český tým vedl téměř celé utkání, ale na konci se zdálo, že "svět" přece jen uzme i třetí výhru za sebou. Washington na polovině hřiště vystihl chybnou rozehrávku nymburského spoluhráče Votroubka a po samostatném úniku strhl vedení na stranu hostů.

Ti se mohli z těsného náskoku těšit jen necelých osm vteřin: na druhé straně hřiště se totiž k trojce odhodlal Sokolovský, a přestože na něm téměř visel Ames, další z nymburských opor mohla vítězně zvednout ruce nad hlavu, když míč proklouzl obroučkou. "Jsme rádi i za Láďu. Po utkání si už trochu stěžoval na to, že hraje asi sedmé Utkání hvězd, a ještě nikdy nevyhrál. Tak se dnes konečně dočkal," řekl s úsměvem Budínský.

V Děčíně byla velká pozornost upřena i na dovednostní soutěže. Novým králem smečařů se stal nymburský Pavel Englický, který přitom ani nezasáhl do hlavního zápasu. Englickému se ve finále postavil jeho oddílový kolega Rančík, oba hráči museli nejprve postoupit ze semifinálových klání, do nichž český tým i "svět" vyslaly po třech hráčích. Do finále se nedostal třeba Chad Timberlake, který se blýskl smečí přes stojícího dvoumetrového Williamse, Krausovi nepomohl ani skok přes dva vozíky na míče.

Ve finálovém souboji Englický vsadil na dva vyrovnané pokusy; v tom druhém se otočil kolem své osy, jednou rukou zatloukl míč do obroučky a triumfálně pak ještě plácl o desku. "Nic jsem nevymýšlel, žádné novoty mě ani moc nenapadly. Vítězstvím jsem docela překvapený, protože jsem byl celkem unavený. Ale když jsem ve finále proti sobě viděl Rada (Rančíka), tak mě to hodně nahecovalo," líčil se smíchem Englický. "Porážka mi ani moc nevadí, hlavně, že titul zůstal v Nymburku," zůstal nad věcí Rančík.

Soutěž trojkařů ovládl prostějovský kanonýr Lamar Butler, jenž si ve finále poradil se suverénním semifinálovým vítězem Stanislavem Votroubkem z Nymburka. Butler ve finále nasbíral 15 bodů, Votroubkovi finále nesedlo, na předchozí skvělé představení nenavázal a získal jen osm bodů. Na divokou kartu se do finále dostal i vozíčkář Rostislav Pohlman, ten si připsal pět bodů. Butler si triumfu hodně vážil. "Jsem překvapený, skoro vůbec jsem netrénoval," podivoval se elitní trojkař.

Výběr "ČR" - Výběr "světa" 123:121 (41:28, 68:65, 92:92)
Nejvíce bodů: Slezák 21, Stuchlý a Prach po 16, Beneš 12, Kraus 11, Votroubek 10 - Williams 17, Washington 16, Rančík 15, Butler a Bryan po 14, Timberlake a Mulligan po 10. Rozhodčí: Šedivý, Vyklický, Lukeš. Diváci: 1030. Nejlepší hráč: Washington.
Dovednostní soutěže
Trojky: 1. Butler (Prostějov) 15 bodů, 2. Votroubek (Nymburk) 8, vyřazení v semifinále: Ames (Pardubice), Alič (USK Praha), Prach (A Plus Brno), Miloš (Děčín).
Smeče: 1. Englický, 2. Rančík (oba Nymburk), vyřazení v semifinále: Washington (Nymburk), Timberlake (Mlékárna Kunín), P. Houška (Děčín), Kraus (Liberec).
Doprovodný zápas vozíčkářů: USK Praha - Brno 6:4.

Reklama