Hlavní obsah

Čeští házenkáři nečekaně deklasovali Rusko

PRAHA

Čeští házenkáři porazili ve svém druhém utkání na Turnaji České televize Rusko nečekaně vysoko 32:23. V Sazka Aréně v sobotu svěřenci Pavla Pauzy napravili páteční neúspěch se Švýcarskem a v neděli se utkají o celkové prvenství se Srbskem, které české přemožitele přehrálo 39:35.

Článek

Domácí hráči se představili v naprosto jiném světle než proti pátečnímu soupeři. Příkladně bojovali, a přestože se v prvním poločase pomaleji rozehrávali, ve druhé třicetiminutovce na palubovce excelovali. Soupeři zároveň oplatili prohru z nedávného mistrovství světa v Německu.

Pauza poslal od první minuty do hry nejsilnější sestavu v čele s brankářem Martinem Galiou, který před zápasem převzal pohár pro nejlepšího házenkáře České republiky roku 2006. Střeleckou taktovku držel v úvodu Jícha, i když převážně úspěšnými pokusy ze sedmimetrových hodů. Na hřišti jinak dominovaly na obou stranách především obrany. Ruská těžila ze tří dvoumetrových obrů v jejím středu, česká zase z dokonalé organizace a rychlosti.

Soupeře zlomil proměněné protiútoky 

Skóre se v prvních dvaceti minutách přelévalo z jedné strany na druhou, ale poté začal ukazovat Galia, proč dostal ocenění. Skvělými zákroky zvedal sebevědomí spoluhráčů a Juříček, Nocar a Vítek dávali důležité branky. Soupeř zase těžil z přesné ruky Igropula při "sedmičkách", a tak do kabin šly oba celky za nerozhodného stavu.

Po přestávce však rychle získal český výběr dvoubrankový náskok a soupeře zlomil řadou proměněných rychlých protiútoků, na jejichž konci byl obvykle Filip. Většinou tomu předcházely výborné zákroky Galii, kterého Rusové překonávali jen ojediněle. Ve 43. minutě již vedl český tým 22:15, ale soupeř ještě dokázal snížit na rozdíl čtyř branek. V zakončení se ale ke skvělým Filipovi a Jíchovi přidal i Horák, nadále skvěle pracovala obrana, při níž hráči včas přistupovali k soupeřovým střelcům, a skóre opět nečekaně narostlo.

"Ani jsem po ostudné prohře se Švýcarskem na kluky nekřičel, jen jsem jim řekl svůj názor a oni sami si popovídali. Dneska jsem určitě spokojený, nepamatuji, kdy seniorský výběr Rusko porazil, navíc takovým rozdílem," řekl po zápase Pauza. "Dnes rozhodlo nasazení a bojovnost, ale i herní kvalita, i když jsme se dlouho nemohli rozjet. Základem byla výborná obrana a v momentech, kdy se lámal chléb, i rychlý přechod do protiútoku," dodal český kouč.

Česko - Rusko 32:23 (12:12)
Sestava a branky ČR: Galia, Štochl - Nocar 2, Mičkal 1, Hrubý, Vítek 3, Kubeš, Zdráhala, Jícha 7/3, Filip 11/1, Sobol 1, Horák 3, Motl, Juříček 3, Hynek, Bucha.
Nejvíce branek Ruska: Igropulo 5/5, Dibirov 4/1, Kamanin 3, Starik 3. Rozhodčí: Heilbig, Geipel (oba Něm.). Sedmimetrové hody: 5/4 - 8/6. Vyloučení: 2:4. Diváci: 7500.
Srbsko - Švýcarsko 39:35 (19:15)
Tabulka:
1. Srbsko211073:693
2. Švýcarsko210166:582
3. Česko210151:542
4. Rusko201157:661

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články